Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το διαδίκτυο έχει ανοίξει πολυάριθμες ευκαιρίες για τα άτομα να βγάλουν χρήματα από την άνεση του σπιτιού τους.

To θετικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα εισοδήματος σχεδόν για όλους, είτε γνωρίζετε αγγλικά είτε όχι (αν και προτείνω να μάθετε αγγλικά το συντομότερο!) είτε έχετε εξειδικευμένη εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία είτε όχι.

Αν είστε:

 • μητέρα ή πατέρας που εργάζεται από το σπίτι 
 • άτομο μεγαλύτερης ηλικίας που θέλει να συμπληρώσει το εισόδημα από τη σύνταξη 
 • φοιτητής/φοιτήτρια ή νέος/α που θέλει να στήσει μια δική του δουλειά 
 • κάποιος που αναζητά νέες διεξόδους μετά την απώλεια της θέσης εργασίας σας
 • άτομο με κινητικές δυσκολίες που θέλει να αξιοποιήσει τον χρόνο και τις γνώσεις του για να βγάλει χρήματα
 • άνθρωπος δημιουργικός που θέλει να ασχολείται με τα δικά του project και να αμείβεται γι’αυτό
 • οποιοσδήποτε έχει έναν υπολογιστή στο σπίτι, πρόσβαση στο ίντερνετ και όρεξη για δουλειά και για δημιουργία εισοδήματος,

υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να κερδίζετε τα προς το ζην στο διαδίκτυο.

Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό για το πώς να βγάλετε χρήματα από το σπίτι, θα εξερευνήσουμε δοκιμασμένες και καινοτόμες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε χρήματα από το σπίτι.

Ετοιμαστείτε να απελευθερώσετε το επιχειρηματικό και δημιουργικό σας πνεύμα και να ξεκινήσετε ένα ευέλικτο και ανταποδοτικό ταξίδι. Δείτε τις ιδέες για χρήματα από το σπίτι που σας παρουσιάζουμε, σκεφτείτε τι σας ενθουσιάζει, και ξεκινήστε με μικρά αλλά στοχευμένα βήματα!

Σημειώνω εδώ ότι δεν συστήνω κάτι περισσότερο ή λιγότερο από κάτι άλλο, μιας και δεν γνωρίζω τι είναι καταλληλότερο ειδικά για εσάς. Επομένως, δεν υπόσχομαι ότι όλα τα παρακάτω θα σας αποφέρουν κέρδος. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας δώσει πολλές αξιόλογες ιδέες για δημιουργία εισοδήματος από το σπίτι μέσω ίντερνετ στις οποίες πιστεύω. Από’κεί και πέρα, επαφίεται σ΄εσάς να κάνετε την έρευνά σας, να δείτε τι σας ταιριάζει και τι είναι πιο αποδοτικό και να επιλέξετε ανάλογα. Το αν θα βγάλετε χρήματα και πόσα, εξαρτάται από τις ικανότητες, το χρόνο σας, τις επιλογές σας, τα προσόντα σας και πολλούς άλλους παράγοντες. 

Ελπίζω και εύχομαι “ο απόλυτος οδηγός για το πώς να βγάλετε χρήματα από το σπίτι” να σας φέρει πιο κοντά σε μια επιτυχημένη καριέρα που θα λατρέψετε! Ξεκινάμε λοιπόν!

man-working-from-home

Η δημιουργία εισοδήματος από το σπίτι σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από τους παραδοσιακούς περιορισμούς του χρόνου και του τόπου.
Πρόκειται για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας και την υιοθέτηση του επιχειρηματικού πνεύματος για να δημιουργήσετε τη δική σας πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία και ευημερία.

1. Ελεύθερος επαγγελματίας: Μετατροπή των δεξιοτήτων σε κέρδος

Η ανεξάρτητη εργασία είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να αξιοποιήσετε τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία σας, προσφέροντας ευελιξία και απεριόριστες δυνατότητες κέρδους. Για παράδειγμα, μια μητέρα που εργάζεται στο σπίτι και έχει εξαιρετικές δεξιότητες γραφής μπορεί να γίνει ανεξάρτητη συγγραφέας ή ghostwriter.

Πλατφόρμες όπως το Upwork (το συστήνω ως πρώτη επιλογή!), το Freelancer και το Fiverr συνδέουν ελεύθερους επαγγελματίες με πελάτες που αναζητούν διάφορες υπηρεσίες. Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα επαγγελματικό προφίλ σε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες, προβάλλοντας τις δεξιότητές σας και κάνοντας προσφορές για σχετικά projects. Καθώς χτίζετε μια καλή φήμη, μπορείτε να αυξήσετε τις τιμές σας και να προσελκύσετε πελάτες με υψηλότερες αμοιβές.

Όπως είπε ο Ralph Waldo Emerson, “Τα χρήματα συχνά κοστίζουν πάρα πολύ.” Με την εργασία από το σπίτι μπορείτε να δημιουργείτε εισόδημα, να κάνετε αυτό που σας αρέσει και να έχετε περισσότερο χρόνο για τις στιγμές που πραγματικά αξίζουν στη ζωή.

2. Διαδικτυακές έρευνες και έρευνα αγοράς

Οι εταιρείες αναζητούν συνεχώς τις απόψεις των καταναλωτών για να βελτιώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η συμμετοχή σε διαδικτυακές έρευνες και μελέτες έρευνας αγοράς μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για να κερδίζετε χρήματα από το σπίτι.

Ιστοσελίδες όπως οι Survey Junkie, Swagbucks, TGM Panel Greece, MySurvey, Global Test Market και Toluna προσφέρουν αμειβόμενες έρευνες, δοκιμές προϊόντων και ευκαιρίες για ομάδες εστίασης.

Αν και το εισόδημα μπορεί να ποικίλλει, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο κάθε μέρα μπορεί να αποφέρει μια σταθερή ροή εισοδήματος.

3. Καταχώρηση δεδομένων (Data entry)

Η καταχώρηση δεδομένων είναι ένας τρόπος προσιτός για τους περισσότερους από εσάς για να κερδίσετε χρήματα από το σπίτι. Πολλές εταιρείες χρειάζονται βοήθεια στην οργάνωση και την εισαγωγή δεδομένων. Αυτό καθιστά το data entry ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν απομακρυσμένη εργασία (remote work ή work from home).

Πλατφόρμες όπως το Upwork, το Freelancer και το Clickworker προσφέρουν projects καταχώρησης δεδομένων που μπορείτε να ολοκληρώσετε βάσει της διαθεσιμότητάς σας.

Τι ακριβώς θα κάνετε; Θα εισάγετε με ακρίβεια πληροφορίες σε λογιστικά φύλλα Excel ή Google Sheets, βάσεις δεδομένων ή συστήματα που χρησιμοποιεί ο εργοδότης. Ουσιαστικά παρέχετε πολύτιμη υποστήριξη σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο όγκο δεδομένων και παράλληλα δημιουργείτε εισόδημα.

4. Νοικιάστε το σπίτι σας ή ένα δωμάτιο στo Airbnb ή σε άλλες πλατφόρμες.

Αξιοποιήστε τον χώρο σας για να βγάλετε χρήματα online.
Αν έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο ή ακίνητο, μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες κέρδους του, νοικιάζοντάς το σε πλατφόρμες όπως η Airbnb, η CouchSurfing, η Vrbo ή η Booking.com.

Αυτή η επιλογή δεν περιορίζεται μόνο στους ιδιοκτήτες σπιτιού. Ακόμη και οι ενοικιαστές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υπενοικίασης πάντα με την άδεια του ιδιοκτήτη και εφόσον επιτρέπεται από το συμβόλαιο που έχετε καταθέσει στο TAXIS. Προσφέροντας έναν άνετο και καλά συντηρημένο χώρο, μπορείτε να προσφέρετε στους ταξιδιώτες ή τους προσωρινούς κατοίκους μια άνετη διαμονή, ενώ παράλληλα μπορείτε να δημιουργήσετε επιπλέον εισόδημα.

5. Ηλεκτρονικό εμπόριο και Dropshipping

Με την άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών, η έναρξη μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γίνει πιο προσιτή από ποτέ. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι για όλους. Εγώ ας πούμε δεν συμπαθώ πολύ το εμπόριο, προτιμώ την παροχή υπηρεσιών. 🙂

Το Dropshipping εξαλείφει την ανάγκη για διατήρηση αποθέματος. Δεν χρειάζεστε αποθήκη. Εσείς δέχεστε την παραγγελία στο δικό σας e-shop, και συνεργάζεστε με προμηθευτές που αναλαμβάνουν την αποστολή των προϊόντων που έχουν στις δικές τους αποθήκες.

Παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που θα πουλά εξειδικευμένα προϊόντα, όπως εργαλεία κηπουρικής ή εξειδικευμένα είδη για χομπίστες. Η δουλειά αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου από το σπίτι, από τον υπολογιστή σας.

Πλατφόρμες όπως το Shopify, το WooCommerce και το Etsy παρέχουν φιλικές προς το χρήστη λειτουργίες για τη δημιουργία και τη διαχείριση eshop. Αξιοποιήστε το μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τεχνικές βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO) για να προσελκύσετε πελάτες και να αυξήσετε τις πωλήσεις.

Εννοείται ότι αν έχετε κάποιο δικό σας προϊόν, χειροποίητο ή κάποιο που μπορείτε να προμηθευτείτε και να αποθηκεύσετε, οι ίδιες πλατφόρμες που ανέφερα είναι εξίσου κατάλληλες για να χτίσετε το eshop σας.

6. Affiliate marketing: Προώθηση προϊόντων βάσει προμήθειας

Affiliate marketing: Από πολλούς παρεξηγημένο, αλλά βρίσκεται παντού γύρω μας στο ίντερνετ.

Τι είναι; Το affiliate marketing προσφέρει την ευκαιρία να κερδίζετε προμήθεια προωθώντας προϊόντα ή υπηρεσίες άλλων ιδιωτών ή εταιριών.

Εγγραφείτε σε προγράμματα θυγατρικών όπως το Amazon Associates, το Commission Junction ή το ClickBank και επιλέξτε προϊόντα που είναι κατάλληλα για το κοινό-στόχο σας. Επίσης μπορείτε να γραφτείτε απευθείας στα affiliate ή partner programs εταιριών που έχουν προϊόντα που και εσείς χρησιμοποιείτε και αγαπάτε, από στρώματα κρεβατιού μέχρι ασφαλιστικά προϊόντα, μέχρι πλατφόρμες email marketing.

Δημιουργήστε ελκυστικό περιεχόμενο, όπως αναρτήσεις στο blog ή βίντεο στα social media, και συμπεριλάβετε το μοναδικό link που θα έχετε λάβει από το κάθε affiliate πρόγραμμα. Όταν το κοινό σας πραγματοποιεί μια αγορά μέσω του συνδέσμου σας, κερδίζετε προμήθεια.

Επιλέξτε μια δουλειά που αγαπάτε και δεν θα χρειαστεί να δουλέψετε ούτε μια μέρα στη ζωή σας.

Κομφούκιος

7. Διαδικτυακή διδασκαλία και virtual coaching

Ακόμη και χωρίς επίσημη εκπαίδευση ή προηγούμενες δεξιότητες, μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας μέσω διαδικτυακής διδασκαλίας ή coaching. Προσωπικά προτείνω αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι από αυτά, να αφιερώσετε χρόνο για την εκπαίδευσή σας παράλληλα με την ανάπτυξη της δραστηριότητάς σας.

Αναζητήστε πλατφόρμες για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ή καθηγητές ξένων γλωσσών. Ειδικά για ξένες γλώσσες υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές Android και iOS. Τα site και τα apps βοηθούν στο να αντιστοιχίσουν τη δική σας προσφορά εργασίας με τη ζήτηση από την πλευρά μαθητών σχολείου ή σπουδαστών γλώσσας.

Αν δεν έχετε τα προσόντα, ίσως μπορείτε προσφέρετε διδασκαλία στη μητρική σας, τα ελληνικά. Πλατφόρμες όπως το italki, το Preply ή το Verbling παρέχουν μια πλατφόρμα στους μαθητές γλωσσών για να συνδεθούν με έμπειρους καθηγητές.

Επίσης μπορείτε να διδάξετε ένα χόμπι με το οποίο είστε παθιασμένος/η. Αυτό κάνει το coaching, δηλαδή η καθοδήγηση σε τομείς όπως η γυμναστική, η προσωπική ανάπτυξη ή οι επιχειρηματικές στρατηγικές. Το coaching έχει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα μεγάλη ζήτηση.

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα σπουδών, ορίστε ανταγωνιστικές τιμές και προωθήστε τις υπηρεσίες σας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ομάδων Facebook.

8. Χρήματα για καλλιτέχνες: Πώληση έργων τέχνης και χειροτεχνίας

Οι καλλιτέχνες μπορούν να μετατρέψουν το πάθος τους σε κέρδος πουλώντας τις δημιουργίες τους στο διαδίκτυο. Ιστοσελίδες όπως το Etsy, το Society6 και το Redbubble σας παρέχουν πλατφόρμα για την παρουσίαση και την πώληση έργων τέχνης, χειροτεχνίας και εξατομικευμένων εμπορευμάτων, π.χ. t-shirts ή κούπες με στάμπα.

Χρησιμοποιήστε εικόνες προϊόντων υψηλής ποιότητας, ελκυστικές περιγραφές των έργων και ετικέτες βελτιστοποιημένες ως προς το SEO για να προσελκύσετε πελάτες. Μπορείτε να υποστηρίξετε αυτή τη δραστηριότητα με το άνοιγμά σας στα social, και ειδικά στο Pinterest και στο Instagram.

Συμμετέχετε ενεργά στην κοινότητα της τέχνης, συνεργαστείτε με influencers για την αμοιβαία προώθηση της δουλειάς σας και σκεφτείτε έξυπνα και δημιουργικά για το πώς θα δει περισσότερος κόσμος τη δουλειά σας.

9. Πώληση φωτογραφιών ή δημιουργικής εργασίας

Δημιουργήστε εισόδημα από τις καλλιτεχνικές σας δεξιότητες. Αν έχετε ταλέντο στη φωτογραφία, τη γραφιστική ή άλλες δημιουργικές ασχολίες, μπορείτε να αξιοποιήσετε το έργο σας πουλώντας το στο διαδίκτυο. Ιστοσελίδες με stock photos, όπως το Shutterstock, το Adobe Stock και το Getty Images, επιτρέπουν στους φωτογράφους να παρουσιάζουν και να αδειοδοτούν τις εικόνες τους για διάφορες χρήσεις.

Επιπλέον, πλατφόρμες όπως το Etsy, που αναφέραμε και προηγουμένως, παρέχουν ευκαιρίες πώλησης ψηφιακής τέχνης και έργων χειροτεχνίας σε ένα παγκόσμιο κοινό. Αξιοποιήστε τις καλλιτεχνικές σας ικανότητες και μετατρέψτε τη δημιουργικότητά σας σε ένα κερδοφόρο εγχείρημα.

10. Επενδύστε τα χρήματά σας με σύνεση: Αυξήστε τον πλούτο σας αργά αλλά σταθερά


Η συνετή επένδυση των χρημάτων σας μπορεί να είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα από το σπίτι. Στην πραγματικότητα να είναι τρόπος αποταμίευσης και επένδυσης που θα βοηθήσει ακόμα και εσάς που έχετε χαμηλό εισόδημα να αυξήσετε τον πλούτο σας με τα χρόνια.

Ενημερωθείτε για διάφορες επενδυτικές επιλογές, όπως μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ETFs, ακίνητα ή κρυπτονομίσματα. Προσοχή: Ελέγξτε το επίπεδο ρίσκου κάθε επένδυσης και το κατά πόσο είναι διασφαλισμένο το κεφάλαιό σας Διεξάγετε ενδελεχή έρευνα, συμβουλευτείτε χρηματοοικονομικούς συμβούλους, εάν είναι απαραίτητο, και δημιουργήστε ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα ανταποκρίνεται στο επενδυτικό σας προφίλ, δηλ. την ανοχή σας στον κίνδυνο και τους οικονομικούς σας στόχους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επενδύσεις σας μπορούν να δημιουργήσουν παθητικό εισόδημα και ανατιμηθούν σε αξία.

11. Δοκιμάστε τον δανεισμό peer-to-peer (P2P) ως επενδυτής

Οι πλατφόρμες δανεισμού peer-to-peer παρέχουν μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές τράπεζες, επιτρέποντας σε ιδιώτες να δανείζουν χρήματα απευθείας σε δανειολήπτες. Πλατφόρμες όπως η LendingClub και η Prosper διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντάς σας να κερδίζετε τόκους από τις δανειακές σας επενδύσεις.

Αξιολογώντας τα προφίλ των δανειοληπτών και διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο δανεισμού σας, μπορείτε να αποκομίσετε αποδόσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις ή ιδιώτες που έχουν ανάγκη από κεφάλαια.

12. Δοκιμές UX ιστότοπων: Βελτίωση της εμπειρίας χρήστη

Οι εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη των ιστότοπων τους. Μπορείτε να συνεισφέρετε σε αυτή την προσπάθεια και να κερδίσετε χρήματα αν εγγραφείτε σε πλατφόρμες δοκιμών UX (User Experience) ιστότοπου, όπως οι UserTesting, Userlytics ή TryMyUI.

Αυτές οι πλατφόρμες συνδέουν τους testers (εσάς) με τους ιδιοκτήτες websites που αναζητούν ανατροφοδότηση σχετικά με τη χρηστικότητα, τον σχεδιασμό και τη συνολική εμπειρία του χρήστη. Σκοπός είναι να βελτιώσουν τον σχεδιασμό και το flow του site ώστε το κοινό τους να προβαίνει στην επιθυμητή ένεργεια, π.χ. στην αγορά ενός προϊόντος ή στην αποτελεσματική χρήση μιας εφαρμογής.

Παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και προτάσεις, βοηθάτε τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ηλεκτρονική τους παρουσία, ενώ παράλληλα κερδίζετε χρήματα για το χρόνο και τα σχόλιά σας.

13. Αυξήστε τους ακολούθους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γίνετε influencer: Επιρροή και κέρδος

Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία για να γίνουν influencers και να κερδίσουν χρήματα μέσω συνεργασιών με εταιρίες και brands για χορηγούμενο περιεχόμενο.

Επιλέξτε έναν τομέα (niche) που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις σας, δημιουργήστε πολύτιμο και ελκυστικό περιεχόμενο και ασχοληθείτε ενεργά με τους followers σας. Αρκετοί influencers απλά κάνουν αυτό που τους αρέσει, ταξίδια, μαγειρική, δοκιμή ρούχων, ενασχόληση με κατοικίδια… και ποστάρουν όμορφο περιεχόμενο σχετικά με αυτό. Είναι τόσο απλό.

Πλατφόρμες όπως το Instagram, το YouTube και το TikTok προσφέρουν τρόπους για να αυξήσετε τους οπαδούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καθιερωθείτε ως αυθεντία στον τομέα που έχετε επιλέξει, ανοίγοντας πόρτες σε κερδοφόρες συνεργασίες αλλά και σε έσοδα από native ads της πλατφόρμας που έχετε επιλέξει, π.χ. YouTube ads.

14. Πουλήστε πράγματα που δεν χρειάζεστε στο Vendora ή σε άλλους ιστότοπους

Ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να κρύβει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για να βγάλετε χρήματα.

Πλατφόρμες όπως το eBay, το Vendora και το Facebook Marketplace σας επιτρέπουν να πουλήσετε αντικείμενα από δευτερο χέρι. Ψάξτε τα υπάρχοντά σας, εντοπίστε αντικείμενα σε πολύ καλή κατάσταση που δεν χρειάζεστε πλέον και δημιουργήστε ελκυστικές αγγελίες πώλησης.

Από ρούχα και ηλεκτρονικά είδη μέχρι έπιπλα και συλλεκτικά αντικείμενα, υπάρχει συχνά υψηλή ζήτηση και η πώλησή τους μπορεί να σας βοηθήσει να συμμαζέψετε τον χώρο σας, βάζοντας παράλληλα μερικά επιπλέον μετρητά στην τσέπη σας.

H προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι έπιπλα ή βοηθητικά έπιπλα τα οποία είναι σε πολύ καλή ή άριστη κατάσταση θα πουληθούν εύκολα, εφόσον τα δώσετε με μεγάλη έκπτωση από την αρχική τιμή. Ρούχα, cd, βιβλία δεν πουλιούνται τόσο εύκολα. Δεν έχω δοκιμάσει να πουλήσ

15. Γίνετε νταντά για κατοικίδια ζώα: Φροντίδα για τριχωτούς φίλους

Ομολογώ ότι δεν έχω την αντίστοιχη λέξη για την νταντά στο αρσενικό. 🙃 Οπότε ας πούμε νταντ@ ή pet sitter.

Πάντως, αν έχετε αγάπη για τα ζώα, το να γίνετε νταντ@ κατοικίδιων ζώων ή να προσφέρετε υπηρεσίες φύλαξης κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συχνά αναζητούν αξιόπιστα και έμπιστα άτομα για να φροντίζουν τους τριχωτούς συντρόφους τους όσο λείπουν.

Πλατφόρμες όπως το keeppet.gr και pet-sitting.gr συνδέουν ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με φροντιστές, επιτρέποντάς σας να προσφέρετε υπηρεσίες, όπως η φύλαξη κατοικίδιων ζώων, η καθημερινή βόλτα σκύλων (αν θέλετε να βγείτε από το σπίτι) ή ακόμη και η περιποίηση κατοικίδιων ζώων από την άνεση του σπιτιού σας.

16. Ξεκινήστε το δικό σας agency (Dropservice): Αξιοποιήστε τις δεξιότητες και τις διασυνδέσεις σας

Εάν διαθέτετε εξειδικευμένες δεξιότητες ή διασυνδέσεις στον κλάδο, η έναρξη του δικού σας γραφείου παροχής υπηρεσιών ή της δικής σας επιχείρησης dropservice μπορεί να είναι μια επικερδής επιλογή.

Πώς λειτουργεί αυτό; Εντοπίστε μια εξειδικευμένη αγορά όπου μπορείτε να παρέχετε πολύτιμες υπηρεσίες αναθέτοντας εργασίες σε ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, αν έχετε εξειδίκευση στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες ανάπτυξης ιστοσελίδων και να συνεργαστείτε με ταλαντούχους ελεύθερους επαγγελματίες για την παράδοση έργων υψηλής ποιότητας.

Άρα δεν υλοποιείτε εσείς το έργο. Κλείνετε τη δουλειά με τον πελάτη και αναθέτετε την υλοποίηση σε freelancers που γνωρίζετε από κοντά ή βρίσκετε από το Upwork. Διαχειριζόμενοι αποτελεσματικά τις σχέσεις με τους πελάτες και συντονίζοντας τα έργα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο πρακτορείο που θα αποφέρει σταθερό εισόδημα.

Ενα βήμα πιο πέρα, αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε καθόλου με την επίβλεψη του έργου και με το παραδοτέο, μπορείτε να κλείνετε τη δουλειά έναντι προμήθειας εκ μέρους μιας εταιρίας με την οποία συνεργάζεστε (π.χ. εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων) και εκείνοι να κάνουν όλα τα περαιτέρω ώστε ο πελάτης να μείνει ευχαριστημένος.

17. Γίνετε VIP σύμβουλος ταξιδίων travel planner: Οργανώστε αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες

Παρόλο που αυτήν την επιχειρηματική ιδέα δεν την έχω δοκιμάσει προσωπικά, όπως τα περισσότερα από τα προηγούμενα, είναι η αγαπημένη μου <3 και ελπίζω να ασχοληθώ στο μέλλον, καθότι λατρεύω τα ταξίδια.

Αν έχετε πάθος για τα ταξίδια και ταλέντο στην οργάνωση, σκεφτείτε να γίνετε VIP travel planner. Απευθυνόμενοι σε πελάτες που αναζητούν μοναδικές και πολυτελείς εμπειρίες, μπορείτε να επιμεληθείτε εξατομικευμένα ταξιδιωτικά προγράμματα, να προτείνετε premium προορισμούς, να κάνετε κρατήσεις καταλυμάτων και δραστηριοτήτων και να χειριστείτε όλo το πρόγραμμα του επισκέπτη.

Παρέχοντας εξαιρετικές υπηρεσίες και δημιουργώντας αξέχαστα ταξίδια, μπορείτε να αποκτήσετε φήμη ως αξιόπιστος διοργανωτής ταξιδιών ή ταξιδιωτικός σύμβουλος και να κερδίσετε ένα σημαντικό εισόδημα από το σπίτι.

18. Δημιουργήστε και αξιοποιήστε μια κοινότητα στο Facebook ή στο Discord

Η δημιουργία μιας δραστήριας κοινότητας γύρω από ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον ή μια εξειδικευμένη αγορά (niche) μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο “περιουσιακό στοιχείο” που θα σας αποφέρει χρήματα ενώ ασχολείστε από το σπίτι στον ελεύθερο χρόνο σας.

Πλατφόρμες όπως οι ομάδες του Facebook, τα Linkedin Groups ή το Discord προσφέρουν χώρους για τη σύνδεση ομοϊδεατών και την προώθηση ουσιαστικών αλληλεπιδράσεων.

Δημιουργώντας και συντονίζοντας μια ζωντανή κοινότητα, μπορείτε να προσφέρετε αποκλειστικό περιεχόμενο, πρόσβαση σε ειδικούς ή πολύτιμους πόρους μέσω ενός επιχειρηματικού μοντέλου συνδρομών. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρεώνετε μηνιαία ή ετήσια συνδρομή για πρόσβαση στην κοινότητα ή για premium και αποκλειστικό περιεχόμενο.

Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με εμπορικές επωνυμίες για χορηγούμενο περιεχόμενο ή να δημιουργήσετε και να πουλήσετε προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κοινότητας, δημιουργώντας έσοδα και παρέχοντας παράλληλα αξία στα μέλη σας.

19. Πουλήστε online μαθήματα: Μοιραστείτε την εμπειρία και τις γνώσεις σας

Η πώληση διαδικτυακών μαθημάτων έχει γίνει ένας ολοένα και πιο διαδεδομένος τρόπος για να βγάζετε χρήματα από το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεστε πολύτιμη γνώση με άλλους.

Αν διαθέτετε εξειδικευμένες γνώσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή έχετε μια δεξιότητα που άλλοι φιλοδοξούν να μάθουν, η δημιουργία και η πώληση διαδικτυακών μαθημάτων μπορεί να είναι ένα κερδοφόρο εγχείρημα.

Πλατφόρμες όπως η ελληνική LearnWorlds προσφέρουν την υποδομή και την δυνατότητα να συνδεθείτε με ένα παγκόσμιο κοινό. Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο αναλυτικό πλάνο μαθημάτων, δημιουργήστε ελκυστικό περιεχόμενο βίντεο και παρέχετε συμπληρωματικό υλικό για να παρέχετε μια μαθησιακή εμπειρία υψηλής ποιότητας.

Διαφημίστε τα μαθήματά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με email marketing και μέσω συνεργασιών με όσους επηρεάζουν το κοινό σας για να προσελκύσετε πελάτες / μαθητές.

Μεταδίδοντας τις γνώσεις σας και ενδυναμώνοντας τους άλλους, μπορείτε να δημιουργήσετε εισόδημα, ενώ παράλληλα θα έχετε ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές των μαθητών σας.

H δύναμη του να βγάζετε χρήματα από το σπίτι, και ο δρόμος προς την επιτυχία!

Συγχαρητήρια! Φτάσατε στο τέλος του απόλυτου οδηγού μας για το πώς να βγάζετε χρήματα μέσω ίντερνετ από το σπίτι.

Τώρα, εμπνευσμένοι από μια πληθώρα καινοτόμων και δοκιμασμένων ιδεών, είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε τις απεριόριστες ευκαιρίες του online κόσμου.

Θυμηθείτε, όλα ξεκινούν με το πρώτο βήμα.

Προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία και το τι μιλάει στην καρδιά σας και, στη συνέχεια, αξιοποιήστε τους ιντερνετικούς πόρους και τις πλατφόρμες που έχετε στη διάθεσή σας. Από σήμερα μπορείτε να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι προς την οικονομική ανεξαρτησία από την άνεση του σπιτιού σας.

 118 total views,  1 views today

Ένα συχνό ερώτημα που προκύπτει είναι: “Έχω διάφορες ιδέες για online course. Πώς αποφασίζω ποια να διαλέξω; Ποια ιδέα για online course θα είναι επικερδής;”

Προσπαθείτε να δημιουργήσετε το πρώτο σας προϊόν ή υπηρεσία, ή ίσως θέλετε να προσθέσετε μια επιπλέον πηγή εσόδων. Πιθανότατα έχετε σκεφτεί δύο ή ίσως και περισσότερες ιδέεςπου φαίνονται να έχουν καλές προοπτικές

Ποια ιδέα για online course επιλέγετε να αναπτύξετε;

ideas for online course
Η απόφαση μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε.

Σκεφτείτε και απαντήστε στα ακόλουθα ερωτήματα και σίγουρα θα έρθετε πιο κοντά στην λύση του προβλήματός σας:

 1. Καταγράψτε τις ιδέες

Πρώτα απ’όλα, καταγράψτε τις ιδέες σας. Είτε η ιδέα είναι καλή είτε κακή, η καταγραφή των ιδεών βοηθά στη μελλοντική αναθεώρηση και αυτό είναι ένα εξαιρετικό βήμα.

Γράψτε όσες πιο πολλές ιδέες για online course μπορείτε, χωρίς να λογοκρίνετε τη σκέψη σας.

Κατεβάστε το ΝΕΟ workbook για να διαμορφώσετε τη δική σας ιδέα για ένα επικερδές online course.

2. Προσδιορίστε τον στόχο

Θέλετε να καταλήξετε στην πώληση προϊόντος ή υπηρεσίας; Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σας; Αν σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε στη μελλοντική σας ζωή ή καριέρα, μπορείτε εύκολα να μάθετε αν αυτή η συγκεκριμένη ιδέα θα σας φέρει πιο κοντά στον μελλοντικό στόχο ή πιο μακριά.

Ακόμα κι αν αγαπάτε μια ιδέα αλλά αυτή δεν βοηθάει πολύ στην επίτευξη αυτού του στόχου, τότε αυτή η ιδέα δεν είναι καλή.

3. Πόσο καλά γνωρίζετε το αντικείμενο;

Γνωρίζετε αρκετά για το αντικείμενο που θα πραγματεύεστε στο online course; Όταν βρίσκεστε στο δίλημμα ποια ιδέα να ακολουθήσετε, προτιμήστε αυτή για την οποία γνωρίζετε αρκετά. Οι γνώσεις σας θα σας βοηθήσουν να την εκτελέσετε με καλύτερο τρόπο.

Η ιδέα χρειάζεται να βασίζεται στην προτίμησή σας και τις γνώσεις σας, γιατί αν προσπαθήσετε να καινοτομήσετε ή να σκεφτείτε από την οπτική γωνία κάποιου άλλου ή να προσπαθήσετε να επιλέξετε θέμα σύμφωνα με κάποιου άλλου, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο καλό.

4. Ποια ανάγκη ικανοποιεί;

Λύνει κάποιο σημαντικό πρόβλημα του ιδανικού πελάτη σας; Ποια ανάγκη του ικανοποιεί; Πώς επηρεάζει αρνητικά αυτό το πρόβλημα αυτόν που το έχει; Καλό είναι να κάνεις μια έρευνα αγοράς.

Ξεκινήστε από τον κύκλο σας και μετά ψάξτε στο internet. Για παράδειγμα σε Facebook ομάδες ή διαδικτυακά φόρουμ ψάξτε σχετικά με ποιο θέμα ζητούν συμβουλές. Στείλτε μηνύματα στο ήδη υπάρχον κοινό σας να ρωτήσετε τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους.

Μπορείτε να κάνετε ένα δωρεάν workshop ή webinar με το ίδιο θέμα που θα λύνει ένα μέρος του προβλήματος. Ή ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε αν είχατε εσύ κάποιο πρόβλημα το οποίο λύσατε. Άρα θα ξέρετε και τον τρόπο επίλυσης από βίωμα.

5. Εστιάστε και μην πλατειάζετε

Κρατήστε το θέμα και το περιεχόμενο απλό και κατανοητό. Εάν αυτό είναι το πρώτο διαδικτυακό μάθημα που δημιουργείτε, δεν χρειάζεται να λύσετε κάθε πρόβλημα που έχει ο πελάτης σε ένα μάθημα. Εστιάστε σε ένα πρόβλημα.

Εάν το course λύνει ένα συγκεκριμένο θέμα που πονάει και μπορείτε να κερδίσετε γρήγορα τον πελάτη, κερδίζετε και εσείς. Επιστρέψτε στη λίστα με τις ανάγκες και επιλέξτε ένα θέμα που βοηθά στην επίλυση ενός προβλήματος για τον πελάτη σας, αλλά δεν είναι πολύ περίπλοκο.

6. Αξιοποιήστε τις τάσεις της αγοράς

Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς αυτή την περίοδο; Μπορείτε να τις βρείτε από ειδήσεις, ενημερωτικά site, Google trends, από το ποια βιβλία πουλάνε πιο πολύ στο Amazon ή στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

7. Μιλήστε στον ιδανικό πελάτη

Ποιος είναι ο ιδανικός σας πελάτης; Πρέπει να στοχεύσετε σε συγκεκριμένη αγορά, δεν γίνεται να στοχεύετε σε όλους γιατί δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, αν το course σας είναι για το πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας στην βασική υπακοή, καταλαβαίνετε ότι δεν απευθύνεστε σε όσους δεν έχουν καν σκύλο ούτε σε αυτούς που δεν έχουν κουτάβι, αλλά μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο.

Έχετε ήδη κάποιο κοινό; Καλό είναι να εκμεταλλευτείτε τις επαφές που έχετε. Είτε αυτοί είναι συγγενείς και φίλοι είτε παλιό πελατολόγιο είτε μέσα από τα social media σας. Αν έχετε email list, ακόμα καλύτερα.

8. Τι επένδυση πόρων θα χρειαστεί;

Ποιο θα είναι το πιθανό κόστος υλοποίησης; Πόσος χρόνος, πηγές και χρήματα θα χρειαστούν για την υλοποίηση της ιδέας σας; Ίσως αν τα οικονομικά σας είναι σφιχτά να πρέπει να ακολουθήσετε την ιδέα που θα αρχίσει να δημιουργεί έσοδα το συντομότερο.

Θέλετε να αποκτήσετε γρήγορα εισόδημα; Πόσο θα κοστολογήσετε τις προωθητικές καμπάνιες; Πώς θα τιμολογήσετε το online course;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ιδανικό είναι να ξεκινήσουν φτιάχνοντας ένα μικρό και πιο οικονομικό online course γιατί είναι πιο απλό στην δημιουργία του και συνεπώς φτιάχνεται πιο γρήγορα. Θα σας επιτρέψει επίσης να λάβετε feedback και έτσι να ξέρετε αν αξίζει να επενδύσετε περισσότερα στο επόμενο.

Μπείτε στο group Online Business Masters και μάθετε πώς θα λανσάρετε το δικό σας online course με τη μέθοδο ICP. Η μέθοδος ICP επιδιώκει την προείσπραξη και εκμηδενίζει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Να θυμάστε, οι ιδέες αξίζουν αρκετά μόνο όταν μπορείτε να τις εκτελέσετε με τον σωστό τρόπο.

Μερικές ιδέες για online course είναι:

 • Πώς να βγάλεις χρήματα online
 • Excel (όλα τα επίπεδα)
 • Σχέσεις
 • Διατροφή και απώλεια βάρους
 • Γυμναστική – fitness
 • Ξένες γλώσσες
 • Coaching (business-life)
 • Social Media Management/Ads
 • Copywriting
 • Photoshop
 • Video editing
 • Cybersecurity
 • Καλλιτεχνικά & hobbies
  • ζωγραφική
  • πλέξιμο
  • κατασκευές
  • τραγούδι
  • μανικιούρ

 811 total views,  1 views today

Γιατί να φτιάξετε ένα facebook group; Οι ομάδες facebook έχουν γίνει αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις από τότε που ο ιστότοπος βελτίωσε τον αλγόριθμο του στις αρχές του 2018 για να προωθήσει περισσότερες αναρτήσεις από την οικογένεια και τους φίλους και λιγότερο εμπορικό περιεχόμενο.

Αυτή η κίνηση περιόρισε την εμβέλεια των οργανικών αναρτήσεων από τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντάς τες να επιλέξουν μεταξύ της επένδυσης περισσότερων χρημάτων σε διαφημίσεις Facebook ή της δημιουργίας μιας ζωντανής Ομάδας για να συνεχίσουν να προσεγγίζουν το κοινό τους.

Οι επιχειρήσεις που επέλεξαν την προσέγγιση των Facebook groups γνώρισαν πραγματική επιτυχία. Οι ομάδες δημιουργούν πολύ καλύτερη αφοσίωση από τις σελίδες θαυμαστών και όταν εκτελούνται αποτελεσματικά, μπορούν να δημιουργήσουν μια ενεργή κοινότητα με επίκεντρο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες.

Δημιουργία Facebook group βήμα βήμα

Η δημιουργία λοιπόν μιας κοινότητας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία μιας online επιχείρησης. Αρκεί να έχετε έναν προσωπικό λογαριασμό στο Facebook και τα βήματα για την δημιουργία μιας ομάδας είναι αρκετά απλά. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ανοίγοντας την κεντρική σελίδα του λογαριασμού σου, αριστερά και κάτω από την φωτογραφία σας, έχει την ένδειξη ομάδες, το επιλέγετε.

facebook-groups

 

 

 

 

Μετά πατάτε Δημιουργία νέας ομάδας

create-group

 

 

 

 

 

 

 

Στο ‘’όνομα ομάδας’’ βάζετε την ονομασία που θέλετε να δώσετε με ένα όνομα σχετικό των υπηρεσιών σας.

group-name

 

 

 

 

 

Στην συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε στην ρύθμιση απορρήτου αν Θέλετε η ομάδα αυτή να είναι Δημόσια, δηλαδή να μπορεί ο οποιοσδήποτε να βλέπει τις δημοσιεύσεις και ποια είναι τα μέλη της ή Ιδιωτική, δηλαδή μόνο όσους έχετε κάνει μέλη της ομάδας να μπορούν να τα δουν. Προτείνω το δεύτερο.

privacy-settings

 

 

 

 

 

 

Επιλέγετε αν θέλετε να είναι ορατή στο κοινό, δηλαδή να εμφανίζεται στις αναζητήσεις – αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μπορούν να δουν εσωτερικά της ομάδας – μόνο την ονομασία, πόσα μέλη έχει και το εξώφυλλο ή κρυφή όπου μόνο όσοι έχουν προσκληθεί ή έχουν τον σύνδεσμο θα μπορούν να την βρουν.

public-private-group

 

 

 

 

 

Και πατάτε Δημιουργία

create-group-button

 

 

Τώρα θα επιλέξετε το εξώφυλλο που θέλετε να έχει η ομάδα σας. Μια σχετική φωτογραφία ή ένα γραφικό που θα έχετε φτιάξει εσείς ή κάποιος ειδικός. Οπότε για να αλλάξετε το υπάρχον δείγμα, πατάτε Επεξεργασία.

edit-cover

 

 

 

Διαλέγετε από που θέλετε να ανεβάσετε την φωτογραφία. Πιθανόν να έχετε κάποια αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας.

upload-cover

 

 

 

 

 

Για να μπουν τα πρώτα μέλη στην ομάδα, μπορείτε να προσκαλέσετε από τους φίλους που έχετε ήδη στον προσωπικό σας λογαριασμό ή στην επαγγελματική σας σελίδα.

invite-members

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιλέγετε ποιους θέλετε να προσκαλέσετε και Στέλνετε τις προσκλήσεις.

choose-members

 

 

 

 

 

Δεξιά έχει την ένδειξη Προσθέστε περιγραφή

description

 

 

 

 

 

 

 

Εδώ γράφετε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή ομάδα, για ποιους είναι ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

edit-description

 

 

 

 

Ήρθε η ώρα να κάνετε την πρώτη σας ανάρτηση! Μπορεί να είναι κάποιο κείμενο, φωτογραφία ή βίντεο. Καλό είναι να υπάρχει συνδυασμός κειμένου με φωτογραφία ή βίντεο.

post

 

 

 

post-in-group

 

 

 

 

 

 

 

Έχετε πολλές επιλογές ανάρτησης. Πατώντας τις 3 τελείες κάτω δεξιά, σας βγάζει διάφορα.

options

 

 

Πειραματιστείτε με τις επιλογές και δείτε τι δουλεύει καλύτερα στο δικό σας group.

Και η ομάδα σας είναι έτοιμη!

 420 total views,  1 views today

Εύκολο και γρήγορο χρήμα: Απατηλό όνειρο των πολλών ή εφικτό για όλους στην εποχή του ίντερνετ;

Εύκολα χρήματα από το ίντερνετΓια τα επίθετα “εύκολο” και “γρήγορο” από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Είναι, καλώς ή κακώς, σημάδι των εποχών η επιθυμία να πετύχουμε κάτι όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τον λιγότερο κόπο.

Προφανώς, σε αυτό συνηγορεί η τεχνολογία, αλλά σίγουρα η επιθυμία είναι στην ανθρώπινη φύση. Όσο συνηθίζουμε στο εύκολο και γρήγορο τόσο περισσότερο θέλουμε, είτε πρόκειται για χρήματα είτε για οτιδήποτε μας δίνει χαρά.

 

Ποτέ μη συζητάς για λεφτά με ανθρώπους που έχουν πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα από σένα.

Katharine Whitehorn, 1928-, Βρετανίδα αρθρογράφος

 

Δύο ιδέες για όλους

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σας παρουσιάσω δύο δοκιμασμένους τρόπους για να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ άμεσα με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Πάντα, βέβαια, μιλώντας για νόμιμα χρήματα online και χωρίς το ρίσκο που έχουν οι συναλλαγές σε νομίσματα, cryptocurrencies ή χρηματιστηριακά προϊόντα.

Ο ένας τρόπος είναι για όσους έχουν επαγγελματικά προσόντα που έχουν ζήτηση online. Η δεύτερη μέθοδος για να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ μπορεί να εφαρμοστεί και από ανθρώπους που δεν έχουν κάποια εξειδίκευση ή προσόντα και εμπειρία με ζήτηση στην αγορά. Επομένως, η δεύτερη μέθοδος είναι κατάλληλη για όλους.

Και οι δύο κατευθύνσεις που θα σας δώσω είναι από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κερδίσετε λεφτά στο ίντερνετ, εύκολα και γρήγορα.

1. Freelancing στο UpWork

Το UpWork είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα για ποιοτικό sourcing υπηρεσιών στο ίντερνετ. Είναι το σημείο συνάντησης επιχειρηματιών και freelancers, όπου οι πρώτοι δημοσιεύουν projects και οι δεύτεροι αναλαμβάνουν να τα φέρουν σε πέρας. Για πολλούς freelancers, και για ‘μένα αυτήν την περίοδο, είναι το βασικό κανάλι εύρεσης νέων πελατών.

Αν γνωρίζετε design, SEO, online marketing, social media, app development, coding, copywriting, μετάφραση ή έχετε δεξιότητες σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες που παρουσιάζονται εδώ upwork.com/i/job-categories μπορείτε να βρείτε κερδοφόρα project στο UpWork.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου δημιουργίας εύκολου εισοδήματος από το ίντερνετ.

Πλεονεκτήματα:

 • Πολλά, μα πάρα πολλά, project για τα οποία μπορείτε να καταθέσετε προσφορά
 • Καλό επίπεδο ποιότητας πελατών και frelancers
 • Πελάτες από όλον τον κόσμο, και την Ελλάδα
 • Παρόλο που δεν βλέπετε το όνομα του υποψήφιου πελάτη, μπορείτε να δείτε αξιολογήσεις του, ποσοστό ανάθεσης/δημοσίευσης projects, πόσα χρήματα έχει ξοδέψει στο παρελθόν και αν έχει επιβεβαιώσει τρόπο πληρωμής. Έτσι, μπορείτε να αποφασίσετε αν πρόκειται για αξιόλογο εργοδότη ώστε να μη χάσετε άδικα το χρόνο σας στην προσπάθεια να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ.
 • Δεν απαιτεί κάποια επένδυση. Μηδέν χρήματα για να κερδίσετε απεριόριστα. Ξεκινάτε χωρίς κανένα κόστος, κάνετε προσφορές σε project και μόλις υλοποιήσετε αυτό που αναλάβετε πληρώνεστε ή, αν είναι συνεχιζόμενη εργασία, πληρώνεστε κάθε εβδομάδα για τις ώρες που έχετε εργαστεί.
 • Δεν χρειάζεστε website, διαφήμιση, λίστα email, σελίδες στα social media ή οτιδήποτε άλλο όταν ξεκινάτε.

Μειονεκτήματα:

Εύκολα λεφτά από το ίντερνετΔεν υπάρχουν μειονεκτήματα στο UpWork.

Το ποσοστό προμήθειας που κρατάει είναι αρκετά μεγάλο, 20%. Από την άλλη όμως, αν προβλέψετε στις τιμές σας κάτι παραπάνω, αντισταθμίζετε την “απώλεια”.

Το UpWork είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Πολλοί freelancers θα επιδιώξουν να κερδίσουν ένα project ρίχνοντας τις τιμές ή προτάσσοντας τη μεγάλη εμπειρία τους. Αν αφιερώσετε λίγα λεπτά να καταλάβετε τι ακριβώς ζητάει ο εργοδότης και να συντάξετε μια καλή προσφορά, τότε έχετε πολλές πιθανότητες το έργο να κατοχυρωθεί σε εσάς. Επίσης, χρειάζεται να είστε γρήγοροι: Μόλις δείτε κάτι που σας ενδιαφέρει, αφιερώστε χρόνο να στείλετε αμέσως το μήνυμα με την προσφορά σας.

Μιας και μιλάμε για μειονεκτήματα, προσωπικά δεν μου έχει τύχει να πάει κάτι στραβά στο UpWork. Μόνο καλά project έχω βρει, τόσο με Έλληνες πελάτες όσο και με επιχειρήσεις του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό συστήνω ανεπιφύλακτα το UpWork ως τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να βγάλετε καθαρό κέρδος ακόμα και μέσα σε 24 ώρες ή λιγότερο.

UpWork χωρίς προσόντα;

Τι γίνεται αν δεν έχετε τις γνώσεις που έχουν ζήτηση; Να τις αποκτήσετε! Αν δεν έχετε επαγγελματικά προσόντα, χρειάζεται να τα χτίσετε! Τόσο απλά.

Από το YouTube μπορείτε να μάθετε σχεδόν οτιδήποτε ζητείται στο UpWork. Αναζητήστε tutorials για να μάθετε MS Office, MailChimp, Facebook Ads, ClickFunnels, App Development ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και έχει ζήτηση. Οι ευκαιρίες για χρήματα από το ίντερνετ που θα ανοιχτούν μπροστά σας στη συνέχεια αξίζουν τον κόπο.

Αν νιώθετε ότι στο YouTube δεν βρίσκετε το κατάλληλο μάθημα, υπάρχει και το Udemy. Εκεί, από 10 ευρώ μόνο, μπορείτε να βρείτε πλήρη courses για ό,τι φανταστείτε.

Ακόμα και γι’αυτούς που διστάζουν να ξοδέψουν 10 ευρώ για να επενδύσουν στη γνώση, υπάρχουν groups στο Facebook όπου μοιράζονται coupon codes για 100% έκπτωση σε video courses του Udemy. Συνήθως όταν ένα πρόγραμμα λανσάρεται, ο εισηγητής μοιράζει κάποια δωρεάν κουπόνια στη mailing list του, σε forums και σε Facebook Groups.

Μία άλλη επιλογή, όταν πρόκειται για software που έχουν ζήτηση, π.χ. MailChimp ή ClickFunnels, είναι να γραφτείτε ως δωρεάν ή trial χρήστης, να χρησιμοποιήσετε το software για κάποιο demo project, να εξοικειωθείτε, και μετά να καταθέσετε προσφορές σε projects του UpWork. Έτσι από ανειδίκευτος θα αποκτήσετε υψηλή εξειδίκευση. Κάποιες εταιρίες, όπως το HubSpot ή η Google δίνουν και πιστοποιήσεις σε όποιον περάσει εξετάσεις. Οι freelancers με πιστοποιήσεις συχνά προτιμώνται από τους εργοδότες.

Επίσης, πολλές online εφαρμογές, όπως το MailChimp για email marketing και το Canva για design, παρέχουν ολοκληρωμένα μαθήματα, ο καθένας στο αντικείμενό του, δωρεάν. Έτσι, εκπαιδεύουν τους χρήστες τους, και μπορείτε να επωφεληθείτε κι εσείς.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν τρόποι να βγάλετε χρήματα από το UpWork, ακόμα και αν δεν έχετε εμπειρία από εισόδημα μέσω ίντερνετ και χρειαστεί να αφιερώσετε μερικές ώρες στην εκπαίδευσή σας.

2. Affiliate Marketing

Το affiliate marketing είναι από τις δραστηριότητες που υπόσχονται πολλά και εύκολα χρήματα online. Αφού κρατήσετε μικρό καλάθι ακούγοντάς τα αυτά, μπορείτε να μπείτε στον κόσμο του affiliate marketing, τον οποίο είτε θα αγαπήσετε είτε θα μισήσετε.

 

Το μόνο που μου αρέσει στους πλούσιους είναι τα λεφτά τους.

Nansy Astor, 1879-1964, Βρετανίδα πολιτικός

 

Το affiliate marketing στην Ελλάδα δεν έχει τόσες προσφορές που να μπορείτε να προωθήσετε. Όμως, αν αναζητήσετε εταιρίες τεχνολογίας, π.χ. TopHost ή Moosend, μπορείτε να βρείτε ένα αρκετό εύρος προσφορών.

Αν θέλετε περισσότερα affiliate προγράμματα για να αποκομίσετε έσοδα γρηγορότερα, θα πρέπει να επιλέξετε από marketplaces, όπως το ClickBank.

Αφού επιλέξετε τον κλάδο που σας ενδιαφέρει, π.χ. υγεία ή αυτοβοήθεια ή make money online, θα αναζητήσετε και θα βρείτε την κατάλληλη προσφορά που αποφέρει υψηλό κέρδος και έχει high conversion rate. Το κάθε προϊόν στο ClickBank έχει μια σελίδα πώλησης. Ο πιο άμεσος τρόπος είναι να προωθήσετε αυτή τη σελίδα με το affiliate link σας.

Δεν μπορώ να μπω εδώ, λόγω περιορισμού χώρου, σε πολύ αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα βγάλετε εύκολα χρήματα από το affiliate marketing. Υπάρχουν απλές τεχνικές και τεχνικές για πιο προχωρημένους, που έχουν να κάνουν με sales funnels, audience targeting και traffic, αλλά θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να τις παρουσιάσω. Αν ενδιαφέρεστε, ψάξτε το λίγο, και βεβαίως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία.

Κατά τη γνώμη μου, τη μεγαλύτερη επιτυχία στο affiliate κομμάτι την έχει αυτός που προωθεί προϊόντα που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Ας πούμε ότι χρησιμοποιείς το Udemy για να εκπαιδευτείς ο ίδιος ή για να διδάξεις. Αυτό σημαίνει ότι το γνωρίζεις πολύ καλά, τα θετικά του και τα αρνητικά του, και μπορείς να το “πουλήσεις” και σε άλλους.

Μπορείς να γράψεις reviews γι’αυτό, να το συστήσεις σε γνωστούς σου, να στείλεις email για να προωθήσεις το affiliate link σου.

Ομοίως με το Evernote, το GetResponse, ή ορισμένα WordPress themes που σχεδιάζονται από εταιρίες με affiliate πρρόγραμμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του affiliate marketing για όσους επιθυμούν να βγάλουν εύκολα χρήματα online;

Πλεονεκτήματα:

 • Μεγάλα περιθώρια κέρδους από 25% έως και 100%.
 • Οι μεγάλοι affiliates βγάζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια από ένα blog post ή από ένα email που θα στείλουν. Με άλλα λόγια, αν έχει κανείς χτίσει το κοινό του, μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλό παθητικό εισόδημα.
 • Αν συνδυάσει κανείς το affiliate marketing με το blogging ή με την προώθηση δικών του infoproducts, τότε δημιουργεί ένα πολύ καλό και ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο.
 • Πολλά niches, όπως υγεία, χρήματα, προσωπική ανάπτυξη, ταξίδια, κατοικίδια, κάν’το μόνος σου, που προωθούν εκπαιδευτικά προϊόντα. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα από εμπορικούς κολοσσούς, όπως το Amazon, όπου η προμήθεια δίνεται επί των πωλήσεων σε φυσικά προϊόντα. Εδώ τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλότερα.

Μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να παρασυρθεί κανείς εύκολα και να ξοδέψει χρήματα σε paid traffic που δεν θα του αποφέρει κέρδος.
 • Αν δεν έχετε ήδη κοινό στα social media ή στη mailing list σας, τότε θα χρειαστείτε ένα ποσό για διαφήμιση ώστε να ξεκινήσετε με την προώθηση affiliate products.
 • Γίνονται πολλά launches νέων προϊόντων, infoproducts ή software, που δεν είναι ποιοτικά.
 • Στο χώρο του affiliate marketing, υπάρχουν πολλοί που κοροϊδεύουν τον κόσμο υποσχόμενοι ανέφικτα κέρδη, γι’αυτό χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με το ποιον εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν το κάνετε σωστά, θα έχετε προβλήματα με τα περισσότερα email marketing services, εκτός του AWeber.

Η καλύτερη μέθοδος για εύκολα χρήματα από το ίντερνετ

Συμπερασματικά, η καλύτερη μέθοδος για εύκολα χρήματα από το ίντερνετ είναι, όπως και σε πολλά πράγματα, αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο. Τα κριτήρια που πρέπει να κοιτάξετε είναι τα εξής:

 1. Έχετε δεξιότητες με ζήτηση online;
 2. Έχετε χρήματα για να αγοράσετε paid traffic;
 3. Είστε εξωστρεφής ή εσωστρεφής;
 4. Έχετε site, blog ή social media followers η ξεκινάτε τώρα;
 5. Έχετε στο παρελθόν προωθήσει κάποιο προϊόν, π.χ. μέσω εταιριών MLM;

Ανάλογα με τις απαντήσεις σας, θα έχετε ενδείξεις για το ποια μέθοδος για χρήματα από το διαδίκτυο σας ταιριάζει καλύτερα. Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον έχετε τις γνώσεις, το UpWork είναι αυτό που θα σας αποφέρει καθαρό κέρδος πιο γρήγορα από το affiliate marketing.

Φυσικά, τίποτα δεν σας σταματάει από το να “τρέχετε” διαφορετικά μοντέλα παράλληλα. Για παράδειγμα, μπορείτε τα χρήματα που θα βγάλετε από το UpWork να τα “ρίξετε” σε διαφήμιση για κάποιο affiliate προϊόν.

Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε, το ίντερνετ είναι πραγματικά το παρόν και το μέλλον για να βγάλετε έξτρα εισόδημα πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ άλλοτε.

 5,762 total views,  2 views today

Μετατρέψτε περισσότερους επισκέπτες του site σε πελάτες5 τρόποι για να μετατρέψετε τους επισκέπτες του site σας σε πελάτες

Όλα στο ίντερνετ λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Αν το δούμε απλά, μια μηχανή δέχεται εισροές, τις επεξεργάζεται και παράγει εκροές. Όλα τα εξαρτήματα χρειάζεται να συνεργάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία και να παραχθεί το αποτέλεσμα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη λειτουργία του site σας.

Το site είναι η βασική πλατφόρμα υλοποίησης του μάρκετινγκ της εταιρίας σας στο ίντερνετ. Κάθε στοιχείο του site και κάθε λειτουργία χρειάζεται να είναι προσεκτικά μελετημένα ώστε να “δένουν” με τη μηχανή online marketing που έχετε στήσει. Καθετί που υπάρχει στο site σας χρειάζεται να εξυπηρετεί έναν σκοπό.

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε αρκετούς πελάτες, παρόλο που η επισκεψιμότητα του site σας είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να δείτε ένα ένα τα “εξαρτήματα της μηχανής”, να βεβαιωθείτε ότι το καθένα συνεργάζεται ιδανικά με το άλλο και ότι το καθένα προωθεί το επόμενο στάδιο.

5 τρόποι για να μετατρέψετε τους επισκέπτες του site σας σε πελάτες

Στη σημερινό άρθρο θα δούμε 5 τρόπους για να μετατρέψετε περισσότερους επισκέπτες του site σας σε πελάτες.

Τα 5 στοιχεία αυτά είναι τα πιο σημαντικά που πρέπει να φροντίσετε, αφού έχετε πρώτα βεβαιωθεί ότι στοιχειώδη πράγματα όπως π.χ. μια ευανάγνωστη γραμματοσειρά είναι εγκατεστημένα στο site σας.

1. Δημιουργία εμπιστοσύνης

Ίσως είναι αυτονόητο για έμπειρους επιχειρηματίες, αλλά οφείλω να πω για όσους ξεκινούν ότι ο επισκέπτης του site δεν θα αγοράσει κάτι που δεν γνωρίζει από κάποιον που δεν εμπιστεύεται. Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση, είναι δύσκολο να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος αμέσως μόλις βρεθεί στο site σας.

Χρειάζεται κατ’ αρχάς το site σας να ενισχύει τη φερεγγυότητα της επιχείρησης, αξιοποιώντας σελίδες επικοινωνίας, προφίλ, καθώς και συστάσεις από πελάτες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Την εμπιστοσύνη μπορείτε ακόμα να την αυξήσετε μέσω του email marketing. Συστηματική επικοινωνία με τη λίστα σας, θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν εσάς και τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας καλύτερα.

2. Οφέλη όχι χαρακτηριστικά

Αναβαθμίστε την περιγραφή των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας, εστιάζοντας στα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Συχνά παρασυρόμαστε και τονίζουμε χαρακτηριστικά των προϊόντων, τα οποία όμως δεν είναι πάντα κατανοητά ή ενδιαφέροντα για τον υποψήφιο πελάτη. Ο πελάτης ενδιαφέρεται να βρει το προϊόν που ικανοποιεί την ανάγκη του, λύνει το πρόβλημά του και, γενικά, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα οφέλη γι’ αυτόν.

Features Tell, but Benefits Sell

Επομένως, όταν δημιουργείτε το περιεχόμενο του site σας χρειάζεται να εστιάζετε στα οφέλη, με άλλα λόγια να δημοσιεύετε κείμενα που είναι εστιασμένα στις ανάγκες του πελάτη και όχι στα τεχνικά ή άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε την επιθυμία των επισκεπτών του site για αγορά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

3. Exit pop-up

Είναι πλέον γνωστό ότι η τεχνολογία έχει γίνει πολύ προσιτή σε όλους, προσιτή όσον αφορά την ευκολία χρήσης και το κόστος απόκτησης.

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και μπορεί δραματικά να αυξήσει το conversion rate είναι τα exit pop-ups.

Τα exit pop-ups είναι παράθυρα που ενεργοποιούνται αμέσω όταν ο χρήστης εκδηλώσει την πρόθεσει να εγκαταλείψει το site (exit intent). Περιέχουν κάποιο call to action, που μπορεί να είναι μια φόρμα καταχώρησης email με κάποιο κίνητρο, όπως για παράδειγμα δωρεάν download ή εκπτωτικό κωδικό.

Η τεχνολογία αυτή εντοπίζει την κίνηση του κέρσορα προς το Χ, το οποίο κλείνει το tab ή το παράθυρο του browser, και πριν ο χρήστης την ολοκληρώσει του εμφανίζει το μήνυμα που έχουμε επιλέξει.

Μια δωρεάν εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε το site σας έχει φτιαχτεί σε WordPress είτε όχι είναι το List Builder της εταιρίας SumoMe.

Ένα δωρεάν exit pop-up plugin για WordPress που προτείνω είναι το wBounce.

4. Call to action

Δεν αρκεί να περιμένετε να θελήσει να φύγει ο επισκέπτης για να του προβάλετε ένα προωθητικό μήνυμα στο site σας.

Φροντίστε μέσα ή στο τέλος κάθε άρθρου να τον παρακινείτε ξεκάθαρα προς το επόμενο βήμα. Επιδιώξτε να του κάνετε σαφές το πώς μπορεί να παραγγείλει το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Χρησιμοποιήστε slide-in παράθυρα ή pop-ups για παρακίνση προς ενέργεια, ανάλογα με τη σελίδα που βρίσκεται ο επισκέπτης. Εμφανίστε του διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με την προέλευσή του, π.χ. από διαφήμιση Google ή από το Facebook.

Όλα αυτά είναι πλέον εφικτά και προσιτά για κάθε ιδιοκτήτη blog ή site.

Αν χρησιμοποιείτε WordPress, ορισμένα προτεινόμενα plugins είναι τα παρακάτω:

Scroll Triggered Boxes (δωρεάν)

Optin Forms (δωρεάν)

5. Sales funnel

Πολλές φορές ο επισκέπτης του site δεν γίνεται πελάτης, δεν προχωράει δηλαδή σε αγορά, γιατί δεν είναι προσεκτικά σχεδιασμένη η αγοραστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης δέχεται αποσπασματικά μηνύματα, τα οποία δεν λειτουργούν βοηθητικά προς την κατεύθυνση που θέλουμε.

Αντιθέτως, όταν υπάρχει ένα έξυπνο sales funnel, το οποίο παρακινεί τον χρήστη να ακολουθήσει ένα ένα τα βήματα της αγοραστικής διαδικασίας, τότε τα ποσοστά μετατροπής επισκεπτών του site σε πελάτες εκτινάσσονται στα ύψη.

Το σκεπτικό πίσω από τα sales funnels και γιατί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, μπορείτε να το μάθετε εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά.

Επισκέπτες website ή πελάτες;

Αυτοί ήταν οι 5 πιο σημαντικοί τρόποι μετατροπής της επισκεψιμότητας ενός website σε πωλήσεις.

Περισσότερα για τα sales funnels, πώς να τα δημιουργήσετε και να τα αξιοποιήσετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας θα βρείτε στο βιβλίο μου “Email marketing που κάνει τη διαφορά” το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε πατώντας εδώ. Το βιβλίο αυτό συνδυάζεται ιδανικά με το “Μετατρέψτε τους επισκέπτες του site σε πελάτες”, το οποίο θα βρείτε εδώ.

[column col="1/3"]MoneyDigitalFlat7[/column] [column col="1/3"]EmailMarketingFlat[/column] [column col="1/3"]ClientsFlat[/column] Αποκτήστε αυτά τα τρία βιβλία internet marketing σε ψηφιακή μορφή πατώντας εδώ: [purchase_link id="1902" style="button" color="blue" text="Download 3 Ebooks" direct="true"] Πληροφορίες για το περιεχόμενο.

 1,216 total views,  2 views today

Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο ίντερνετ η οποία θα σας αποφέρει χρήματα

Πώς να ξεκινήσετε μια κερδοφόρο επιχείρηση στο ίντερνετ

Πώς να ξεκινήσετε μια κερδοφόρο επιχείρηση στο ίντερνετ

Έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές στην επαγγελματική μου πορεία ανθρώπους που ενθουσιάζονται με μια επιχειρηματική ιδέα. Από τη μια είναι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι μιλούν με διθυραμβικά λόγια για τη δουλειά τους. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται υποψήφιοι επιχειρηματίες, με μια «καινοτόμο» επιχειρηματική ιδέα, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αγορά θα τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Και δεν εννοώ να μην έχουμε ενθουσιασμό για την επιχείρησή μας.

Μια καλή ιδέα είναι το πρώτο σκαλοπάτι σε ένα κλιμακοστάσιο με δεκάδες σκαλιά. Είναι το πρώτο, το πιο χαμηλό, το πιο εύκολο να ανέβεις.

Θέλω να πω ότι η επιχειρηματική ιδέα από μόνη της, αν τη δούμε καθαρά από επιχειρηματική/κερδοσκοπική σκοπιά, δεν έχει καμία αξία.

Η ιδέα για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία αποκτά αξία μόνο αν στηρίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με αποδεδειγμένη δυνατότητα monetization/κερδοφορίας.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Όταν λοιπόν ένας νέος επιχειρηματίας ενθουσιάζεται, νομίζοντας ότι έχει βρει την πιο πρωτότυπη ιδέα με σίγουρη επιτυχία, οφείλω να ελέγξω ότι όντως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει a priori τι θα έχει επιτυχία και τι όχι. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να ακολουθήσει ορισμένα βήματα, ώστε να ανέβει ένα ένα τα σκαλιά, και από την αρχή να επιβεβαιώσει ότι το project θα είναι επιτυχημένο.

Τα βήματα ή ενέργειες που προτείνω για να επιβεβαιώσετε ότι η επιχειρηματική ιδέα θα σας αποφέρει χρήματα είναι τα παρακάτω -σε καμία ιδιαίτερη σειρά. Ακολουθώντας τις 10 συμβουλές, θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες δημιουργίας μιας κερδοφόρου επιχείρησης, και δεν θα χάσετε το χρόνο και τα χρήματά σας υλοποιώντας μια αδιέξοδη ιδέα.

Σχετικό άρθρο: Θα πάει καλά η επιχείρησή μου; 

10 συμβουλές για μια κερδοφόρο επιχείρηση στο ίντερνετ

Χρειάζεται να τεστάρετε την επιχειρηματική ιδέα, αν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση

Χρειάζεται να τεστάρετε την επιχειρηματική ιδέα, αν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση

 1. Η επιχείρησή σας στο ίντερνετ θα έχει τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά έχω δει πολλές φορές ότι είναι δύσκολο να δώσει ένας επίδοξος επιχειρηματίας συγκεκριμένη «μορφή» στην ιδέα του.
 2. Το προϊόν θα ικανοποιεί μια αδήριτη ανάγκη. Όσο πιο μεγάλη η ανάγκη, κάποια που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρακάμψει, και όσο πιο έντονη συναισθηματικά, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές για το προϊόν που θα την ικανοποιεί.
 3. Το branding της επιχείρησης στο ίντερνετ πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Ποια ιδέα συνοδεύει το προϊόν; Σε ποιον ακριβώς απευθύνεται; Ποια ανάγκη ικανοποιεί; Μην πέφτετε στην παγίδα των γενικεύσεων. Μην προσπαθείτε να ικανοποιήσετε όλους τους καταναλωτές με ένα προϊόν. Ξεκινήστε συγκεκριμένα, και θα έρθουν οι ιδέες για διεύρυνση των δυνητικών πελατών.
 4. Ποιο θα είναι το επιχειρηματικό μοντέλο; Τι ακριβώς θα πουλάτε, πώς θα παράγεται το προϊόν, πού θα το πουλάτε, με ποια διαδικασία και μέσα, σε ποιον, σε ποια τιμή, πώς θα εισπράττετε και πώς ακριβώς θα φτάνει το προϊόν στα χέρια του πελάτη; Σχεδιάστε σε μία σελίδα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του επιχειρηματικού μοντέλου. Λιτά και συγκεκριμένα.
 5. Πώς θα βρείτε τους πελάτες για την επιχείρησή σας στο ίντερνετ; Το ότι θα λανσάρετε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, δεν σημαίνει ότι οι πελάτες θα «κάνουν ουρές» στο site σας. Ένας από τους πιο σύνθετους και μεγάλης αξίας γρίφους που καλείστε να λύσετε είναι πώς θα προσελκύσετε ενδιαφερόμενους και θα τους μετατρέψετε σε πελάτες. Εδώ χρειάζεται να είστε συγκεκριμένοι και να σκεφτείτε outside the box. Σκεφτείτε μεθόδους που έχουν να κάνουν με SEO, πληρωμένη διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, συνεργασίες, παροχή κινήτρων στους πελάτες κ.ά.
 6. Κάντε την ερώτηση-crash test: «Γιατί να αγοράσει κάποιος το προϊόν μου;» Για την απάντηση χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια και ρεαλισμός. Σκεφτείτε γιατί να προτιμήσει ο πελάτης το δικό σας προϊόν ή υπηρεσία έναντι κάποιου υποκατάστατου ή εναλλακτικού. Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να ικανοποιήσει την ίδια ανάγκη; Γιατί να επιλέξει εσάς; Πώς διαφοροποιείται η δική σας προσφορά; Ποια έντονη συναισθηματική ανάγκη του καλύπτει;
 7. Κερδοφορία της επιχείρησης. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Αν θέλετε να χτίσετε μια επιτυχημένη βιώσιμη επιχείρηση, πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προσφέρετε την ποσότητα που θα ζητηθεί με τέτοιο κόστος παραγωγής, ώστε να σας μένει ικανοποιητικό κέρδος. Αν πρόκειται για υπηρεσία, υπολογίστε πόσο χρόνο και άλλους πόρους χρειάζεστε για να παράγετε μία μονάδα. Έχετε περιθώρια scaling και outsourcing όταν θα αυξηθεί η ζήτηση; Ποιο είναι το νεκρό σημείο, δηλαδή πόσες μονάδες πρέπει να πουλήσετε κατ’ ελάχιστον ώστε να καλύψετε τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης;
 8. Test, test, test… Όποια γνώμη και αν έχετε, ό,τι και να σας πει ο σύμβουλος μάρκετινγκ ή σύμβουλος επιχειρήσεων, ό,τι και να σκέφτεται η οικογένειά σας, την τελική απάντηση για το αν θα είναι επιτυχημένη η επιχειρηματική ιδέα σας θα την δώσουν οι έρευνες και δοκιμές στο κατάλληλο target group. Μέθοδοι έρευνας υπάρχουν πολλές, όπως για παράδειγμα ποσοτική με ερωτηματολόγια, και ποιοτική σε focus group, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν με χαμηλό ή υψηλότερο budget. Στοχεύστε στο να δημιουργήσετε το minimum viable product, όπως λέγεται, μια βασική έκδοση του προϊόντος σας που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην αγορά, και δοκιμάστε το! Δοκιμάστε την απήχησή του, για να επιβεβαιώσετε ότι η επιχείρηση στο ίντερνετ θα βρει όντως θετική ανταπόκριση και θα δημιουργήσει πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Μόνο η έρευνα και το τεστάρισμα μπορούν να σας «σώσουν» από μέρες άσκοπης εργασίας και χαμένα χρήματα.
 9. Σταματήστε να αποφεύγετε την υλοποίηση! Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί στο να κατεβάζουν ωραίες ιδέες, όχι όμως τόσο αποτελεσματικοί όταν καλούνται να τις υλοποιήσουν. Οι ενέργειες πραγματοποίησης της ιδέας σας είναι αυτές που θα δημιουργήσουν την αληθινή αξία. Η ιδέα από μόνη της, όπως είπαμε, δεν έχει χρηματική αξία. Κάντε λοιπόν το πρώτο βήμα, και ανεβείτε ένα σκαλοπάτι τη φορά. Χτίστε στάδιο στάδιο το minimum viable product και εστιάστε στο να βρείτε τον πρώτο πελάτη σας. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα: την ψυχολογία σας και τις προοπτικές επιτυχίας.
 10. Καταρτίστε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το. Η συστηματική εστιασμένη προς το στόχο σας προσπάθεια είναι αυτή που θα επιφέρει αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να τηρείτε εμμονικά ένα πρόγραμμα. Χρειάζεστε παρόλα αυτά έναν «οδικό χάρτη», έστω και αν χρειαστεί να επανασχεδιάσετε τη διαδρομή ξανά και ξανά. Βάλτε στο ημερολόγιό σας ενέργειες που θα κάνετε και ανθρώπους με τους οποίους θα επικοινωνήσετε. Καταγράψτε τα όλα, και προχωρήστε βήμα βήμα καθημερινά. Κάντε τη φράση “consistent focused action” μότο σας.

Είναι βασική μου πεποίθηση ότι αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, χωρίς να χάσετε το πάθος και τον ενθουσιασμό για την ιδέα σας, θα ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο ίντερνετ που θα σας αποφέρει χρήματα. Η επιχειρηματική επιτυχία μπορεί πολλές φορές να φαίνεται ευκαιριακή ή σαν να προκύπτει από τύχη, όμως η πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Οι επιτυχημένες επικερδείς επιχειρήσεις στο ίντερνετ, οι οποίες ξεπροβάλλουν καθημερινά, δεν είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή ευνοϊκών άστρων είναι προϊόν συστηματικής και σκληρής δουλειάς προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του πελάτη.

Για αναδημοσίευση παρακαλώ συμπεριλάβετε: “Πηγή: Swift Minds Internet Marketing, www.swiftminds.grΠώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο ίντερνετ η οποία θα σας αποφέρει χρήματα”

 2,778 total views

online-business-modelsΠαρά το γεγονός ότι το ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, η εξοικείωση των Ελλήνων επιχειρηματιών ή επίδοξων επιχειρηματιών με μεθόδους αποκόμισης κέρδους από ένα site είναι στα σπάργανα. Από τη μια πλευρά η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο παρουσιάζει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως τα χαμηλά κόστη έναρξης και λειτουργίας, από την άλλη αποτελεί ακόμα γρίφο για πολλούς. Συγκεκριμένα, ενώ ακούμε ότι το ίντερνετ παρουσιάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συλλάβουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο υλοποιήσιμο στο ίντερνετ.

Τρία δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα στο ίντερνετ, κατάλληλα και για αρχάριους

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τρία βασικά επιχειρηματικά μοντέλα, που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν online. Τα επιλεγμένα κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα είναι προσιτά και σε ανθρώπους που δεν έχουν πρότερη επιχειρηματική εμπειρία, καθώς και σε εκείνους που δεν είναι δεινοί γνώστες της τεχνολογίας, είναι όμως πρόθυμοι να μάθουν.

Πρόκειται για τα εξής:

 1. Affiliate reviews
 2. Λιανικό εμπόριο
 3. Membership site

Τα παραπάνω τρία επιχειρηματικά μοντέλα περιγράφουν τον κορμό λειτουργίας μιας επιχείρησης, το βασικό τρόπο αποκόμισης κέρδους.

Όλα τα επιχειρηματικά μοντέλα που παρουσιάζουμε έχουν ως βασική πλατφόρμα λειτουργίας ένα website, και προϋποθέτουν ότι ο ιδιοκτήτης θα αφιερώσει χρόνο σε επιμόρφωση και εργασία, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχει τις πρώτες πωλήσεις. Από άποψη οικονομικής επένδυσης, μια online επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει με μερικές δεκάδες ευρώ, ενώ είναι επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο να υπάρχουν επιπλέον χρήματα για διαδικτυακή διαφήμιση.

Online επιχειρηματικό μοντέλο #1:

Affiliate reviews

epixeirimatika-montela-sto-internetΤι αφορά (συνοπτικά): Προώθηση διαδικτυακών προϊόντων έναντι προμήθειας

Affiliate reviews (αναλυτικά): Το πρώτο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα παρουσιάσουμε, βασίζεται στο affiliate marketing. Το affiliate marketing αφορά την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών τρίτων, από τα οποία λαμβάνετε προμήθεια. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταλήξει στη σελίδα του προϊόντος μέσα από το link σας και αγοράσει, λαμβάνετε είτε ένα ποσοστό επί της τιμής είτε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ως διαφημιστική αμοιβή ή αμοιβή μεσολάβησης.

Αν η επιχειρηματική σας επιλογή είναι να ασχοληθείτε με τα affiliate reviews, χρειάζεται αρχικά να καταλήξετε σε έναν κλάδο, και μια συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων ή υπηρεσιών, για τα οποία υπάρχει καταναλωτική ζήτηση και affiliate προγράμματα, στα οποία θα ενταχθείτε.

Στη συνέχεια αναπτύσσετε σχετικό περιεχόμενο στο site σας, και συγκεκριμένα άρθρα ενημερωτικά, παρουσίασης (review) ή σύγκρισης προϊόντων, τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφερόμενο για τον κλάδο σας κοινό. Ένα ποσοστό των αναγνωστών σας θα αγοράσει το προϊόν, στο οποίο θα καταλήξει πατώντας το δικό σας link, και εσείς θα πάρετε προμήθεια.

Μια σημαντική απόφαση για να πετύχετε αξιόλογα κέρδη από το μοντέλο αυτό είναι να επιλέξετε ως γλώσσα εργασίας τα αγγλικά. Επιλέγοντας να προωθήσετε προϊόντα που απευθύνονται σε αγγλόφωνο ή διεθνές κοινό, αποκτάτε πρόσβαση σε μια τεράστια παγκόσμια αγορά. Καθώς τα προγράμματα affiliates δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα στην Ελλάδα, όπου επιπλέον η αγορά είναι περιορισμένη και σε ύφεση, προτείνω να δραστηριοποιηθείτε από την αρχή στο εξωτερικό, με website στα αγγλικά.

Τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

 • Να καταλήξετε στο αντικείμενο ή niche που σας αρέσει και έχει ζήτηση
 • Να φτιάξετε ένα site/blog
 • Να εγγραφείτε σε προγράμματα affiliates
 • Να φτιάξετε λογαριασμό στο PayPal για τις πληρωμές σας
 • Να δημοσιεύσετε παρουσιάσεις προϊόντων
 • Να προωθήσετε το site σας στα social media
 • Να τρέξετε πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook ή στο Google

Online επιχειρηματικό μοντέλο #2:

Λιανικό εμπόριο

Τι αφορά (συνοπτικά): Αγορά προϊόντων σε τιμή χονδρικής και μεταπώληση σε αυξημένη τιμή

Online λιανεμπόριο (αναλυτικά): Η βασική αρχή του εμπορίου «αγοράζω φθηνά και πουλάω ακριβότερα» έχει πλήρη εφαρμογή στο επιχειρηματικό μοντέλο του online λιανικού εμπορίου, το οποίο βεβαίως μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές.

Εδώ θα σας εξηγήσω πώς μπορείτε να εντοπίσετε προϊόντα με υψηλή ζήτηση και να τα μεταπωλήσετε. Μάλιστα, με τη μέθοδο αυτή δεν χρειάζεται καν να προπληρώσετε το εμπόρευμα ή να κρατήσετε στοκ. Αφού λάβετε την παραγγελία και την πληρωμή από τον πελάτη, θα αγοράσετε το προϊόν από τον προμηθευτή και εκείνος θα το στείλει απευθείας στη διεύθυνση του τελικού καταναλωτή.

Με το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου θα αγοράζετε προϊόντα από ασιατικές αγορές και θα τα πωλείτε για κέρδος στην Αμερική ή άλλες χώρες.

Κατ’ αρχάς χρειάζεται να μελετήσετε τις τάσεις της αγοράς για να εντοπίσετε προϊόντα με αυξανόμενη ζήτηση. Μια έρευνα στον μεγαλύτερο retailer του κόσμου, το Amazon.com, θα σας βοηθήσει να βρείτε τα best sellers στην κατηγορία προϊόντων που σας ενδιαφέρει.

Στη συνέχεια θα αναζητήσετε κατάλληλα προϊόντα στο Alibaba.com ή στο AliExpress.com.

Για τι ακριβώς ψάχνετε σε αυτά τα marketplaces; Αναζητάτε προϊόντα που

 • έχουν ζήτηση, βάσει στοιχείων του Amazon,
 • είναι σε τιμή που σας επιτρέπει να αποκομίσετε κέρδος,
 • μπορούν να αποσταλούν στην Αμερική,
 • ο προμηθευτής δέχεται να στείλει ένα μόνο τεμάχιο,
 • είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής και αξίας για τον πελάτη.

Αφού δημιουργήσετε το site σας, κατά προτίμηση σε WordPress, θα εγκαταστήσετε τη δωρεάν λειτουργία ηλεκτρονικού εμπορίου WooCommerce. Θα καταχωρήσετε το προϊόν, και είστε έτοιμοι να δεχτείτε την πρώτη σας παραγγελία.

Καλό είναι να έχετε ανοιχτή επικοινωνία με τον προμηθευτή ή κατασκευαστή, ώστε να είστε σίγουροι πως θα ανταποκριθεί εγκαίρως στις παραγγελίες σας. Επίσης, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να παραγγείλετε προϊόντα για να τα δοκιμάσετε ή να ζητήστε δείγματα.

Τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

 • Να καταλήξετε στο προϊόν ή κατηγορία προϊόντων που θα πουλήσετε, αφού κάνετε έρευνα σε Amazon και AliExpress
 • Να φτιάξετε ένα επαγγελματικό site
 • Να εγκαταστήσετε λειτουργία ηλεκτρονικού εμπορίου
 • Να φτιάξετε λογαριασμό στο PayPal για τις πληρωμές σας
 • Να δημοσιεύσετε τα προϊόντα σας
 • Να προωθήσετε το site σας στα social media
 • Να τρέξετε πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook ή στο Google

Online επιχειρηματικό μοντέλο #3:

Membership site / Subscription service

membership-site-onlineΤι αφορά (συνοπτικά): Παροχή πληροφορίας σε συνδρομητική βάση

Membership site (αναλυτικά): Τα site μελών αποτελούν κοινότητες ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα ή τον ίδιο σκοπό. Μέσα στα membership sites παρέχετε πληροφοριακό περιεχόμενο, είτε αυτό είναι ενημερωτικό είτε εκπαιδευτικό, για το οποίο σας πληρώνουν τα μέλη με μηνιαία συνδρομή.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι το «όνειρο» κάθε online επιχειρηματία, καθώς επιτρέπουν τη δημιουργία συνεχιζόμενης και σχετικά ομαλής χρηματοροής, η οποία μάλιστα προκύπτει από σταθερή πελατεία.

Παράδειγμα συνδρομητικού site είναι εκείνο το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, όπου τα μέλη πληρώνουν με το μήνα. Σκεφτείτε ότι το περιεχόμενο δεν είναι ανάγκη να σχετίζεται με την τυπική εκπαίδευση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε βρίσκει χρήσιμο ή αναγκαίο μια ομάδα ανθρώπων. Εφόσον εσείς το παρέχετε σε σταθερή βάση, μπορείτε να κερδίσετε έσοδα από συνδρομές.

Τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

 • Να καταλήξετε στην υπηρεσία που θα παρέχετε
 • Να δημιουργήσετε το περιεχόμενο, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες
 • Να φτιάξετε ένα website με δυνατότητα διαχείρισης μελών και συνδρομών
 • Να φτιάξετε λογαριασμό στο PayPal, όπου θα εισπράττετε
 • Να εντοπίσετε Facebook groups, forums και άλλες κοινότητες όπου συχνάζουν οι δυνητικοί πελάτες σας
 • Να προωθήσετε το site σας στις κοινότητες αυτές, με μια μεγάλη έκπτωση ή δωρεάν δοκιμή
 • Να δημιουργήσετε διαφημιστική καμπάνια στο Facebook ή στο Google

Ξεπερνώντας τα εμπόδια της online επιχειρηματικότητας

Αφού έχετε τη βασική εικόνα από τρία επιχειρηματικά μοντέλα που μπορείτε να ακολουθήσετε στο ίντερνετ, είναι πιθανό να νιώσετε ότι κάτι σας εμποδίζει να ξεκινήσετε. «Κάθε αρχή και δύσκολη», όπως λένε, να ξέρετε όμως ότι, αφού αποκτήσει κανείς επαφή και τριβή με το νέο αντικείμενο, σιγά σιγά όλα αρχίζουν και γίνονται πιο εύκολα.

7 συνηθισμένα εμπόδια για την έναρξη επιχείρησης online

1. Νομικά – λογιστικά θέματα

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα στο ίντερνετ. Φροντίστε να αναπτύξετε τη δραστηριότητά σας νόμιμα. Θα χρειαστεί να μιλήσετε με λογιστή ή και δικηγόρο για οποιεσδήποτε απορίες λογιστικής, φοροτεχνικής ή νομικής φύσης.

2. Τεχνολογία

Μπορεί να μην έχετε άνεση με το χειρισμό των τεχνολογιών που χρειάζονται για να υλοποιήσετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο online. Τέτοια εργαλεία είναι το WordPress, themes και plugins του WordPress, το cPanel του server, κάποια εφαρμογή email marketing, όπως το GetResponse, και ένα page builder για να δημιουργήσετε τις σελίδες σας.

Δεν πρέπει να αφήσετε το τεχνολογικό χάσμα που αισθάνεστε να σας αποτρέψει. Οι τεχνολογίες γίνονται όλο και πιο προσιτές στον απλό χρήστη. Έχετε δύο επιλογές:

 1. Να αναζητήσετε δωρεάν tutorials σε blog και στο YouTubeseminaria-internet-marketing-ProBlogger2
 2. Να επιδιώξετε να εκπαιδευτείτε οργανωμένα είτε μέσω του ολοκληρωμένου πακέτου ProBlogger είτε παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο στο Lynda.com και στο Udemy.com.

3. Επιχειρηματικότητα – Μάρκετινγκ

Αν δεν έχετε τη σχετική κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ, μπορείτε και πάλι να γεμίσετε αυτό το κενό. Μη διστάσετε να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας με τους ίδιους τρόπους που παρουσίασα στην προηγούμενη παράγραφο.

4. Χρόνος – Διάθεση

Είναι πολύ πιθανό ότι ήδη εργάζεστε, και αφιερώνετε στη δουλειά πολλές ώρες κάθε ημέρα. Αν έχετε οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις, τότε ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση online, αλλά δεν μπορούν να βρουν το χρόνο και την αντοχή.

Η καλύτερη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση είναι να προχωρήσετε με μικρά και σταθερά βήματα. Πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας ποιο ακριβώς online επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσετε. Στη συνέχεια χρειάζεται να καταρτίσετε ένα λεπτομερές πλάνο με τα action steps που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας. Προγραμματίστε μία ή έστω μισή ώρα κάθε μέρα ή αφιερώστε από 2 ώρες 2 φορές την εβδομάδα, κατά τις οποίες θα εργάζεστε αποκλειστικά για το project σας.

Αντί να περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες για να τα προχωρήσετε όλα γρήγορα, εφαρμόστε αυτή τη μέθοδο συστηματικής και εστιασμένης εργασίας. Θα δείτε ότι τα σωρευτικά αποτελέσματα μετά από δύο μήνες θα σας εντυπωσιάσουν.

5. Ικανότητες – Φόβος αποτυχίας

Μια παράμετρος που συχνά σταματά τους ανθρώπους από το να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα στο ίντερνετ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους και, επομένως, ο φόβος της αποτυχίας.

Κατ’ αρχάς θα δείτε ότι αν ξεκινήσετε, και προχωρήσετε βήμα βήμα, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Όμως, αν δυσκολεύεστε έστω και για το πρώτο βήμα, εντοπίστε ποιες δικαιολογίες βρίσκετε στον εαυτό σας, π.χ. «Ο τάδε τα κατάφερε γιατί είχε πατέρα επιχειρηματία», «Ο δείνα είχε λεφτά και σπούδασε στην Αγγλία». Συνειδητοποιήστε ότι οι σκέψεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από δικαιολογίες και αυτο-σαμποτάρισμα της προσπάθειά σας. Άλλωστε, είναι άπειρα τα παραδείγματα online ή παραδοσιακών επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν.

6. Κοινότυπη ιδέα – «Υπάρχει ήδη»

Αν νιώθετε ότι η επιχειρηματική ιδέα σας δεν είναι αρκετά πρωτότυπη ή ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που σκέφτεστε υπάρχει ήδη, τότε ίσως και να είστε σε καλό δρόμο. Το ότι κάτι το έχει κάνει και άλλος επιχειρηματίας επιτυχία είναι πολύ πιθανό να αποδεικνύει ότι υπάρχει μερίδιο αγοράς και για εσάς.

Άλλωστε στις αγορές με υψηλή ζήτηση δεν υπάρχει μονοπώλιο.

Γιατί λοιπόν να μην μπείτε κι εσείς στον επιχειρηματικό στίβο, ακολουθώντας ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, και μάλιστα φροντίζοντας να πουλάτε ακόμα καλύτερο προϊόν και να εξυπηρετείτε ακόμα αποτελεσματικότερα τον πελάτη;

7. Οικονομική και ηθική στήριξη

Είναι γεγονός ότι μπορείτε να ξεκινήσετε μια online επιχείρηση, βασισμένη σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω επιχειρηματικά μοντέλα, σε ένα απόγευμα από τον υπολογιστή του σπιτιού σας. Δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, ούτε κάποια γνώση που δεν υπάρχει δημόσια διαθέσιμη. Με λίγες δεκάδες ευρώ και όλη την πληροφορία online, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δική σας online επιχειρηματική δραστηριότητα.

Είναι καλό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας στηρίζουν, αλλά αν τυχόν δεν κατανοούν αυτό που κάνετε, μπορείτε σχετικά εύκολα να βρείτε “συναδέλφους” με παρόμοια ενδιαφέροντα και επιδιώξεις online. Μια επίσκεψη στο meetup.com θα σας βοηθήσει.

Επίσης, αν φοβάστε να αρχίσετε μόνος σας κάτι, μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται να περνούν τα χρόνια μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη. Ξεκινήστε, και εφόσον η ιδέα σας είναι στιβαρή και η δουλειά σας συστηματική, θα βρείτε στην πορεία συνεργάτες και ανθρώπους να σας υποστηρίξουν στην λειτουργία της επιχείρησης.

Υπάρχουν διάφοροι φορείς στήριξης startups, καθώς και online πλατφόρμες εύρεσης freelancers, όπως το upwork.com

Ξεκινήστε με το επιχειρηματικό μοντέλο της επιλογής σας

epityxia-prospatheiaΕίναι πιθανό κάποιες από τις παραπάνω περιοριστικές σκέψεις να σας είναι οικείες, ή ακόμα να υπάρχει κάτι άλλο που νιώθετε ότι σας εμποδίζει να βγάλετε χρήματα από τη δική σας επιχείρηση στο ίντερνετ.

Για το λόγο αυτό, με σκοπό να βοηθήσω ανθρώπους αποφασισμένους να ξεπεράσουν τα εμπόδια, έχω δημιουργήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ProBlogger που στοχεύει να σας δώσει όλη την πληροφορία και στήριξη ώστε να ξεκινήσετε επιχείρηση online.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχουν δοκιμασμένες στρατηγικές και μέθοδοι που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας στο ίντερνετ, όπως και σε κάθε μορφής επιχείρηση. Ο ασφαλής δρόμος είναι να ακολουθήσει κανείς το ίδιο μονοπάτι που έχουν περπατήσει επιτυχημένοι επιχειρηματίες, να βελτιώσει περαιτέρω τις υπηρεσίες, το προϊόν και τις διαδικασίες και να έχει έτσι το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα.

 2,299 total views

Μεγάλο μέρος της οικονομικής αλλά και γενικότερα της καθημερινής μας δραστηριότητας γίνεται πλέον όχι απλά online, αλλά μάλιστα μέσω smartphone ή άλλης κινητής συσκευής συνδεδεμένης στο ίντερνετ.

Οι νέες τάσεις της αγοράς το 2015 επιβεβαιώνουν ότι ο κάθε επιχειρηματίας, και ο Έλληνας ιδιοκτήτης επιχείρησης, ή διαφημιζόμενος δεν έχει περιθώριο να αγνοήσει την εκρηκτική αύξηση της χρήσης mobile συσκευών, αν θέλει να συνεχίσει να προβάλλει αποτελεσματικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια ανθρώπους.

mobile-Internet-SmartphoneΤα νούμερα μιλούν ξεκάθαρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια από τις δημοφιλέστερες και πιο αξιόπιστες ετήσιες εκθέσεις, Οι τάσεις του internet από τη Mary Meeker, η οποία αποκαλύπτει την εκρηκτική ανάπτυξη του mobile internet και αυτήν τη χρονιά.

Κάθε χρόνο, η έρευνα για το mobile internet εξετάζει:

 • τον τρόπο χρήσης του internet παγκοσμίως,
 • τον αριθμό εκείνων που το χρησιμοποιούν μέσω κινητών συσκευών,
 • πώς περνάνε τον χρόνο τους όταν είναι online καθώς επίσης και
 • ποιες εταιρίες και κλάδοι είναι πιο κερδοφόροι.

Στο 23% η αύξηση mobile internet

Φέτος η έκθεση έδειξε ότι η πρόσβαση στο internet μέσω κινητών συσκευών αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι η χρήση ίντερνετ γενικά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν:

 • 2.8 δισεκατομμύρια χρήστες internet (αύξηση 8% σε σχέση με το 2014) και
 • 2.1 δισεκατομμύρια χρήστες internet μέσω κινητών συσκευών (αύξηση 23% σε σχέση με το 2014).

Η χρήση δεδομένων (data) μέσω κινητών συσκευών αυξήθηκε κατά 69% τον τελευταίο χρόνο και το 55% της κίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών προέρχεται από βίντεο.

Το 2008 οι Αμερικανοί περνούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών. Φέτος ο χρόνος αυτός ανέρχεται στις 3 ώρες και είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που ξοδεύεται σε laptops.

Η βιομηχανία της διαφήμισης μέσω κινητών συσκευών εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και το 24% του χρόνου που δαπανάται σε πολυμέσα είναι μέσω κινητών συσκευών, παρόλα αυτά η αντίστοιχη διαφημιστική δαπάνη είναι μόνο το 8% της συνολικής.

Η επέκταση του Facebook και του Twitter επιβραδύνονται

Twitter-Facebook-mobile internetΤο Facebook και το Twitter αναπτύσσονται, αλλά όχι με τους παλαιότερους ρυθμούς. Τα έσοδα ανά χρήστη και η μηνιαία αύξηση των χρηστών επιβραδύνονται.

Για το Facebook τα έσοδα ανά χρήστη είναι στα 9,36 δολάρια, κατά 29% αυξημένα σε σύγκριση με το περσινό έτος. Η αύξηση όμως πέρσι ήταν περί το 60%. Η ετήσια αύξηση των χρηστών το προηγούμενο τετράμηνο ήταν 13%, η μικρότερη τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί στο γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης.

Για το Twitter τα έσοδα ανά χρήστη είναι στα 5,14 δολάρια, κατά 45% αυξημένα σε σύγκριση με το 2014. Η περσινή αντίστοιχη αύξηση ήταν 80%. Η ετήσια αύξηση των χρηστών το είναι 18%, τιμή χαμηλότερη από το 25% του προηγούμενου έτους.

Ο κλάδος της διαφήμισης μέσω κινητών συσκευών συνολικά αυξήθηκε κατά 34% μέσα στο έτος, σε αντίθεση με την desktop ψηφιακή διαφήμιση η οποία αυξήθηκε μόνο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαφήμιση σε κινητά

Οι διαφημίσεις μέσω κινητών συσκευών παρουσιάζουν εκρήξεις στην αύξηση της κίνησης, αλλά για σύντομα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τέσσερις νέες μορφές διαφημίσεων:

 1. κινηματογραφικά pins (cinematic pins) στο Pinterest,
 2. διαφημιστικά βίντεο των 5 δευτερολέπτων σε μια καινούργια πλατφόρμα, το Vessel,
 3. διαφημίσεις carousel (με περισσότερες από μία εικόνες) στο Facebook,
 4. διαφημίσεις τοπικών εμπορευμάτων (local inventory ads) στο Google.

Mobile responsive ιστοσελίδες και design

Τα site σχεδιάζονται και αναπτύσσονται έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις οθόνες των κινητών και η εμπειρία χρήστη να είναι το ίδιο καλή είτε αυτός μπαίνει στο ίντερνετ από desktop, laptop, tablet ή το κινητό του.

Τα κουμπιά αγορών έχουν βελτιστοποιηθεί για χρήση σε κινητές συσκευές και απαντώνται πλέον στο Google, το Facebook αλλά και το Twitter.

Είναι εντυπωσιακό ότι 4 δισ. βίντεο προβάλλονται καθημερινά στο Facebook, το 75% των οποίων τα βλέπει ο χρήστης μέσω τηλεφώνου συνδεδεμένου στο ίντερνετ.

 

Η προσαρμογή του περιεχομένου στις κάθετες οθόνες είναι απαραίτητη, καθώς το 29% του ημερήσιου χρόνου που δαπανάται σε οθόνη από τους χρήστες είναι στην οθόνη ενός smartphone. Πριν από πέντε χρόνια, ο χρόνος αυτός ήταν μόλις το 5% του συνολικού.

 

Να… παρακολουθήσω videogames;

Όσο περίεργο και αν μπορεί να φαίνεται, και εμένα προσωπικά μου φαίνεται αρκετά, η παρακολούθηση βιντεοπαιχνιδιών, σαν να βλέπουμε τηλεόραση, τείνει να γίνει μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές ψυχαγωγίας.

Εδώ φυσικά δεν κρίνουμε τις τάσεις, απλά τις παρατηρούμε και τις αναφέρουμε, με σκοπό να δούμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για την καλύτερη προβολή μιας επιχείρησης στο κοινό της. Πολλά μπορεί να μας φαίνονται παράξενα, καθώς όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, όμως η παρατήρηση των τάσεων και η έγκαιρη προσαρμογή σ’ αυτές έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης μακροχρόνια.

Έτσι λοιπόν, το site Twitch το οποίο παρέχει streaming βιντεοπαιχνιδιών έχει αυτή τη στιγμή 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, ετήσια αύξηση της τάξης του 122%. Στο Twitch μπορεί να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα 1 εκατ. χρήστες. Είναι λοιπόν εύλογο να ασχολούνται οι διαφημιστές με το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν το κοινό αυτό.

Οι νέοι διαμορφώνουν τις τεχνολογικές τάσεις

Όπως φαίνεται τάσεις εξακολουθούν να διαμορφώνονται από τους έφηβους. Τα πέντε πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα στις Η.Π.Α. για εφήβους, είναι με σειρά κατάταξης:

 1. το Instagram,
 2. το Twitter,
 3. το Facebook,
 4. το Snapchat και τέλος
 5. το Tumblr.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Facebook βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς.

Αυξάνονται οι δαπάνες για ηλεκτρονικές αγορές

Το eCommerce ανεβαίνει, με $300 δισ. δαπάνες το προηγούμενο έτος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9% των λιανικών πωλήσεων. Κατά το έτος 1998 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παρήγαγαν λιγότερο από το 1% των συνολικών εσόδων λιανικής.

Ο Κινέζος γίγαντας των ηλεκτρονικών πωλήσεων,  Alibaba έχει στην πλατφόρμα του εμπορεύματα αξίας μεγαλύτερης από $350 δισ.. Το Amazon αντίστοιχα έχει εμπορεύματα αξίας περίπου $100 δισ..

Νέα μοντέλα εσόδων δημιουργούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στο ίντερνετ

Επίσης, ανάπτυξη παρατηρείται στις online, on-demand πλατφόρμες. Το Airbnb, για παράδειγμα, έχει πάνω από 35 εκατ. πελάτες (κρατήσεις που έχουν γίνει). Από αυτούς 2,5 εκατ. ήταν κατά το τελευταίο έτος.

Το Etsy έχει 1,4 εκατ. πωλητές, αυξημένους κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο μέσος πωλητής στο Etsy κερδίζει περίπου $1.400 τον χρόνο. Ο μέσος ιδιοκτήτης στη Νέα Υόρκη μέσω του Airbnb κερδίζει περίπου $7.700 ετησίως.

Κίνα και Ινδία

Η Κίνα έχει τεράστια μεγέθη σχετικά με το περιεχόμενο. Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αιθαλομίχλη το “Under the Dome” μέσα σε τρεις ημέρες είχε 200 εκατ. θεάσεις, το 41% των οποίων έγινε μέσα από εφαρμογή μηνυμάτων του WeChat.

Το WeChat στη Κίνα, όπου έχει 550 εκατ. χρήστες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δημόσιες υπηρεσίες.

Το επόμενο σύνορο στο οποίο ανοίγονται ευκαιρίες για το Facebook, το YouTube, το Twitter, το LinkedIn και το Amazon είναι η Ινδία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την επιχείρησή σας;

idees-pelates-internetΠολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από τα παραπάνω στοιχεία για τις τάσεις χρήσης internet από κινητές συσκευές και τις προτιμήσεις των χρηστών στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους online. Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα και διαφορετικά, αν δει κανείς τα νούμερα από την πλευρά ενός διαφημιστή, ενός μικροεπιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά, μιας πολυεθνικής ή ενός εισαγωγέα εμπορευμάτων.

Αν είστε στη θέση του μέσου Έλληνα επιχειρηματία, μπορούμε να δούμε μερικά από πιο βασικά και σημαντικά σημεία, τα οποία θα λάβετε υπόψη για τον καθορισμό της στρατηγικής σας από εδώ και έπειτα:

 1. Οι πελάτες σας όχι μόνο περνούν όλο και περισσότερο χρόνο online, αλλά προτιμούν ξεκάθαρα πια την πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω κινητών. Σκεφτείτε πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει την επιχείρησή σας.
 2. Η παρουσία της επιχείρησής σας στο ίντερνετ χρειάζεται να είναι προσαρμοσμένη στις τάσεις αυτές, και η ιστοσελίδα σας mobile responsive. Δείτε πώς θα αποκτήσετε ένα mobile responsive site.
 3. Παρουσιάζονται νέες μορφές διαφημίσεων σε διαφορετικές πλατφόρμες πολυμέσων ή κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάστε τι ταιριάζει στη δική σας δραστηριότητα και διερευνήστε ποιος τύπος διαφήμισης έχει για εσάς το μεγαλύτερο ROI (απόδοση σε σχέση με τα χρήματα που επενδύετε).
 4. Παρατηρήστε τις τάσεις της αγοράς και του mobile internet με ανοιχτούς ορίζοντες, όσο και αν δεν σας αρέσουν ή σας εκπλήσσουν αρνητικά. Δεν είναι ο ρόλος σας να επηρεάσετε τις τεχνολογικές τάσεις, δεν θα αλλάξετε τον κόσμο, μπορείτε όμως τις τάσεις αυτές να τις αξιοποιήσετε προς όφελος της δουλειάς σας.

Πείτε μας τη γνώμη σας! Γράψτε στα σχόλια τις ιδέες και τις προτάσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το θέμα, και -αν το βρήκατε ενδιαφέρον- μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα κοινωνικά δίκτυα.

 1,862 total views,  1 views today

Το mobile responsive website γίνεται απαραίτητο σε κάθε επιχείρηση μετά από τις αλλαγές στον αλγόριθμο της Google

Έχετε φτιάξει ένα website πριν από χρόνια; Μήπως έχετε χρησιμοποιήσει ένα απλό website builder για κατασκευή δωρεάν ιστοσελίδων;

Η Google μπορεί να «τιμωρήσει» την επιχείρησή σας ρίχνοντας χαμηλά την ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης από κινητές συσκευές.

Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών η Google προκρίνει τα mobile responsive websites, έναντι ανταγωνιστικών που δεν προσαρμόζονται στις οθόνες κινητών και tablets, όταν ο χρήστης αναζητάει πληροφορίες από τέτοια συσκευή.

Αυτή η αλλαγή στον αλγόριθμο του Google Search αναγκάζει επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και bloggers να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κοινού τους. Αυτό σημαίνει δημιουργία νέου site που προσαρμόζεται ομαλά σε συσκευές με οθόνες μικρότερες από αυτές ενός desktop ή laptop.

To «Mobilegeddon», όπως -ίσως με μια δόση υπερβολής- ονομάστηκε αυτή η αλλαγή στους κανόνες του SEO, έχει εφαρμοστεί εδώ και περίπου ένα μήνα, και έχει επηρεάσει πολλούς επιχειρηματίες που δεν φρόντισαν εγκαίρως να «ανακαινίσουν» το site τους.

Τι σημαίνει mobile responsive website;

Αν δεν σας είναι ξεκάθαρο τι είναι το mobile responsive site, γιατί μπορείτε να μπείτε από το κινητό σας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω εικόνα (από το fastcodesign.com).mobile-responsive-design

 

Όταν ένα site προσαρμόζεται σε μικρότερες οθόνες, γίνεται ουσιαστικά μια αυτόματη αναδιάταξη (σε μέγεθος ή και θέση) των υπαρχόντων στοιχείων, ώστε να μπορεί ο χρήστης να τα διαβάζει σε κατάλληλο μέγεθος.

Αντιθέτως, όταν η σελίδα δεν προσαρμόζεται, ο χρήστης πρέπει να κάνει zoom και να κινηθεί δεξιά και αριστερά, για να μπορέσει να διαβάσει όλο το περιεχόμενο.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο που δείχνει ένα παράδειγμα mobile responsive site, όπως φαίνεται σε laptop, tablet και κινητό τηλέφωνο.

Responsive Design Demo

Να σημειώσουμε εδώ ότι μια εναλλακτική επιλογή είναι να δημιουργηθεί ένα δεύτερο site, στο οποίο θα ανακατευθύνεται ο χρήστης όταν εντοπίζεται κινητή συσκευή. Αυτή τη λύση δεν την προτείνουμε (τουλάχιστον για την πλειονότητα των περιπτώσεων), και θα καταλάβετε το γιατί παρακάτω.

Είναι το site μου mobile responsive;

site-gia-kinitaΑν δεν γνωρίζετε αν το site σας είναι mobile responsive, εκτός από το προφανές, να το φορτώσετε δηλαδή από μία κινητή συσκευή, μπορείτε να το ελέγξετε με το επίσημο εργαλείο της Google.

Σημειώνεται εδώ ότι

 • είτε έχετε φτιάξει ένα ξεχωριστό site φιλικό προς τις κινητές συσκευές στο οποίο κατευθύνεται ο χρήστης αν μπαίνει από κινητό ε
 • ίτε έχετε ένα κοινό site για όλες τις συσκευές, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του Responsive Web Design,

το Google δεν θα κάνει διάκριση.

Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες

Το site της επιχείρησής σας είναι η διαδικτυακή σας βιτρίνα. Όπως αλλάζετε ή ανακαινίζετε το κατάστημα ή το γραφείο σας, έτσι γίνεται και με το site. Όπως φροντίζετε τη βιτρίνα σας για να είναι ελκυστική στον πελάτη, έτσι πρέπει να φροντίζετε και το site σας.

Μάλιστα, χρειάζεται όχι μόνο να προσαρμόζεστε αλλά και να προλαβαίνετε τις εξελίξεις στην αισθητική, την τεχνολογία και τις online συνήθειες των καταναλωτών.

Για πολλές επιχειρήσεις, η online πλατφόρμα τους είναι ο βασικός άξονας της εταιρικής στρατηγικής, οπότε απαραιτήτως χρειάζεται να καινοτομούν για να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.

Για το λόγο αυτό εδώ και χρόνια στη Swift Minds κατασκευάζουμε μόνο responsive websites. Γιατί πιστεύουμε στην τεχνολογία και στην επιτυχία των επιχειρήσεων που καινοτομούν και προλαμβάνουν τις εξελίξεις. Επίσης, πιστεύουμε ότι όταν μια επιχείρηση πραγματοποιεί μια επένδυση πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη της για πολλά χρόνια.

Όλα τα νέα themes είναι mobile responsive

Ας μην ξεχνάμε ότι μια τάση που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνια, ιδιαίτερα από εμάς που υλοποιούμε web projects με WordPress, είναι ότι όλα τα νέα themes κατασκευάζονται mobile responsive. Στο themeforest, το μεγαλύτερο marketplace για WordPress themes δεν θα βρείτε ούτε ένα καινούργιο σχέδιο site που να μην είναι προσαρμόσιμο σε κινητές συσκευές.

Αλλά και στα διάφορα theme shops, στα site μεγάλων ανεξάρτητων WordPress developers, δεν θα βρείτε καμία πρόταση που να έχει αγνοήσει τις τάσεις της εποχής για mobile responsiveness.

Αν λοιπόν είσαστε αυτήν την περίοδο σε επικοινωνία με developer για την κατασκευή νέας ιστοσελίδας, σε καμία περίπτωση μη συμβιβαστείτε με ένα «παραδοσιακό» site, προοριζόμενο για θέαση μόνο από μεγάλες οθόνες. Θα είναι μια άστοχη επένδυση για την επιχείρησή σας.

Αυξημένη πρόσβαση στο ίντερνετ από τα κινητά

xrisi-internet-2015Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα (Ιαν.-Μάρτ. 2015) της Focus Bari στη χώρα μας, η καθημερινή χρήση ίντερνετ ξεπερνάει τις 2 ώρες, και ανέρχεται στα 141 λεπτά κατά μέσο όρο.

Για την έρευνα αυτή μπορείτε να αναζητήσετε στο Google και να βρείτε όλα τα αποτελέσματα, όπως έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα. Ας εστιάσουμε εδώ στα ευρήματα που αφορούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές.

Η Focus Bari διαπίστωσε, λοιπόν, ότι η χρήση laptop ή desktop για πρόσβαση στο ίντερνετ βαίνει σημαντικά μειούμενη σε σχέση με τη χρήση mobile συσκευών.

mobile-internet-2015Συγκεκριμένα, οι συσκευές πρόσβασης, που χρησιμοποιούνται, πλέον, για την περιήγηση στο Internet είναι ο φορητός υπολογιστής με ποσοστό 42,2% (από 43,3% έναν χρόνο νωρίτερα), το κινητό τηλέφωνο με 35,3% από 27,4% το Μάρτιο του 2014, ο σταθερός υπολογιστής με 29,8% από 33,3% το 2014.Ακολουθούν το tablet με 12,8% από 7,7% το Μάρτιο του 2014, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό, το 0,9%, από 0,7%, συνδέεται μέσω μιας συσκευής smart tv.

Τι σημαίνουν αυτά τα στοιχεία για την επιχείρησή σας;

Ένα διψήφιο και μάλιστα αυξανόμενο ποσοστό υποψήφιων πελατών αναζητά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας μέσω κινητών συσκευών. Το Google δεν άλλαξε τυχαία τον αλγόριθμο!

Δεν νομίζετε ότι το website σας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτού του κοινού, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη;

Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ότι, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται το site της επιχείρησής σας, έχετε μόλις 3-5 δευτερόλεπτα για να του τραβήξετε την προσοχή. Αν δεν τα καταφέρετε, μάλλον θα τον χάσετε από πελάτη.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική έρευνα,

το πόσο μένουμε συγκεντρωμένοι είναι μικρότερο ακόμα και από το πόσο αντέχει συγκεντρωμένο ένα χρυσόψαρο!

Κατά την έρευνα (Attention Span Statistics) του National Center for Biotechnology Information της U.S. National Library of Medicine το εύρος προσοχής ενός ανθρώπου έχει πέσει από 12 δευτερόλεπτα το 2000 σε 8,25 δευτερόλεπτα το 2015. Αυτό είναι σχεδόν ένα δευτερόλεπτο λιγότερο από το εύρος προσοχής ενός χρυσόψαρου. Ναι, το χρυσόψαρο μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο 9 δευτερόλεπτα, ένα δευτερόλεπτο περισσότερο από εμάς!

Αύξηση χρήσης 3G & 4G και ανάπτυξη της αγοράς κινητών συσκευών

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα επιχειρήσεων που, όχι μόνο ακολουθούν τις τεχνολογικές τάσεις με γοργούς ρυθμούς, αλλά παράλληλα δια μορφώνουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο που φέτος προχώρησαν σε επιθετική διαφήμιση των δικτύων 4G. Η επέκταση των υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο ίντερνετ θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αύξηση του χρόνου που οι χρήστες μπαίνουν στο διαδίκτυο από τα κινητά τους. Και οι πωλήσεις των smartphones συνδέονται ευθέως με τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας.

Διεθνώς παρατηρείται αύξηση 16,7% στην αγορά των «έξυπνων κινητών» τηλεφώνων κατά το α’ τρίμηνο του 2015, με τη Samsung να έχει την ηγετική θέση, σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corporation (IDC).

Στη χώρα μας, με αυξημένες πωλήσεις smartphones έκλεισε το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς. Οι εταιρίες έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την κίνηση δεδομένων, ως εξής:

 • Μια γενική εκτίμηση αναφέρει ότι το ποσοστό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που έχουν smartphone στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2014 ήταν περίπου το 40% του συνόλου. Από αυτούς περίπου οι μισοί κάνουν χρήση προγραμμάτων δεδομένων.
 • Σύμφωνα με την Cosmote η αύξηση στην κίνηση δεδομένων ήταν περίπου 50% το 2014.
 • Βάσει στοιχείων της Vodafone στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 η αύξηση της κίνησης δεδομένων στους ενεργούς χρήστες data ξεπέρασε το 95% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2013.
 • Στο δίκτυο της Wind η αύξηση της χρήσης δεδομένων προσέγγισε το 80% σε ετήσια βάση ανά πελάτη (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014). Επίσης κατά 58% έχουν αυξήθηκαν οι πελάτες της Wind που έχουν smartphone και κάνουν χρήση Internet.

Πιο άνετοι οι χρήστες ίντερνετ για αγορά μέσω κινητού

agora-kinitoΈχετε δει τη διαφήμιση στο μετρό της Αθήνας, που προβάλλει τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων μέσω κινητού; Η κινητή εφαρμογή επιτρέπει την ασφαλή αποθήκευση των στοιχείων μιας τραπεζικής κάρτας από τον κάτοχο του κινητού. Η διαδικασία αγοράς του εισιτηρίου ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα και χωρίς να χρειάζεται ο κάτοχος του κινητού να προμηθευτεί και να ακυρώσει χάρτινο εισιτήριο.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι μεγάλες εταιρίες κάνουν το παν για να δώσουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο πελάτη να αγοράσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Για κάθε εταιρία, μικρή ή μεγάλη, είναι πολύ έξυπνη η απόφαση να επιταχύνει και να απλοποιήσει τα βήματα της αγοραστικής συμπεριφοράς.

Πολύ πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον διεθνή διεκπεραιωτή πληρωμών, PayPal, και την Ipsos καταγράφει ότι το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mobile commerce) αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από την αύξηση του συνολικού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Από το 2013 έως το 2016, ο μέσος σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης πολλαπλών χωρών για το κινητό εμπόριο υπολογίζεται σε ποσοστό 42 τοις εκατό έναντι του 13 τοις εκατό για το e-commerce συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του mobile commerce).

Η έρευνα, η οποία κατέγραψε τις κινητές αγοραστικές συνήθειες για πάνω από 17.500 καταναλωτές σε 22 χώρες, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την κινητή αγοραστική συμπεριφορά και ένα λαμπρό μέλλον για το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τι άλλο να πούμε, εκτός από το ότι πλέον μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα tweet! Σύντομα και ο Έλληνας δεν  θα διστάζει να αγοράσει απευθείας από το κινητό του, ενώ ήδη συνηθίζει να συμπληρώνει φόρμες επικοινωνίας ή να καλεί το τηλέφωνο που βλέπει σε ένα website από το κινητό του.

Τα οφέλη από ένα mobile responsive website για τη μικρή επιχείρηση

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα καμία μικρή επιχείρηση δεν δικαιολογείται να μην προλαβαίνει τις εξελίξεις στο ίντερνετ. Πραγματικά, δεν υπάρχει δικαιολογία, πέρα από τη στενομυαλιά, για να μην προλάβει ένας επιχειρηματίες τις εξελίξεις στο ίντερνετ και να μην προσεγγίσει τον υποψήφιο πελάτη όπου αυτός βρίσκεται.

Το ίντερνετ εκ των πραγμάτων ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει ίσες ευκαιρίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Ο κάθε μικροεπιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το κοινό του δωρεάν ή με μια μικρή επένδυση με μεγάλη απόδοση (ROI), αν αξιοποιήσει το ίντερνετ.

Η κατασκευή mobile responsive website μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ προσιτές τιμές. Πρόκειται για μια επένδυση με υψηλό ROI, που μάλιστα εξοικονομεί χρήματα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Πώς γίνεται αυτό;

Αν μια επιχείρηση έχει ιστοσελίδα που προσαρμόζεται στις κινητές συσκευές, εξαλείφει την ανάγκη για custom app για Android και iOS. Εκτός από την περίπτωση που υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για προηγμένες λειτουργίες, η επένδυση σε ένα responsive site εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσέγγιση desktop και mobile χρηστών.

Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό διατηρείται η συνοχή που επιδιώκουμε για το brand στα διάφορα μέσα, καθώς ό,τι βλέπει ο πελάτης από τον υπολογιστή βλέπει, με αυτόματη προσαρμογή, και από το κινητό του.

Επίσης, καταργούμε τη σπατάλη πόρων στη δημιουργία πρόσθετου περιεχομένου. Το υπάρχον περιεχόμενο (κείμενο, βίντεο, εικόνες κ.λπ.) του website κατεβαίνει κανονικά και στο κινητό ή το tablet. Η εμπειρία χρήστη παραμένει ακέραιη.

Όπως είναι σήμερα η κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα, όπου η πλειονότητα των sites έχει μείνει στάσιμη σε τεχνολογίες του χθες, εσείς έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε μια οικονομική καινοτομία, την κατασκευή mobile responsive site, και να διακριθείτε από τον ανταγωνισμό.

Με ένα σύγχρονο site έχετε τα φόντα για να σας αναδείξει η Google στα αποτελέσματα αναζήτησης, ιδιαίτερα σε χρήστες που σερφάρουν από κινητές συσκευές. Με μια συμφέρουσα και διαχρονική επένδυση των χρημάτων σας, θα έχετε τη μέγιστη απόδοση από άποψη προσέγγισης του κοινού και μετατροπής τους σε πελάτες σας.

Websites κατάλληλα για κινητά

Στη Swift Minds χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα WordPress για την κατασκευή του δικού σας mobile responsive website, προσαρμοσμένου στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Το WordPress κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στα CMS, προσφέρει ασφάλεια και άμεση προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς βελτιώνεται καθημερινά.

Μάλιστα, αν έχετε το site σας σε WordPress, όχι μόνο θα είναι mobile responsive αλλά θα έχετε και πλήρη ανεξαρτησία σχετικά με τη συνεργασία σας με developers.

Επομένως, σε σχέση με τα custom CMS που σας αναγκάζουν να συνεργάζεστε με συγκεκριμένες εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων, η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε διασφαλίζει ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με όποιον website developer ή εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων επιθυμείτε.

Δείτε τώρα το όφελος από τη συνεργασία μας για την κατασκευή του site σας.

 3,169 total views,  1 views today