Παρατηρώντας online επιχειρηματίες διεθνώς, μιλώντας με Έλληνες bloggers και freelancers, αλλά και αντλώντας από την προσωπική μου εμπειρία σε online ventures, μπορώ να βγάλω συμπεράσματα σχετικά με τα συνηθέστερα λάθη που κάνει ένας νέος επιχειρηματίας όταν θέλει να ξεκινήσει online.
1. Έλλειψη εστίασης
Όταν στήνει κανείς μια online επιχείρηση είναι λάθος να προσπαθεί να τα κάνει όλα. Ο εύκολος δρόμος είναι πολλές φορές να δημιουργήσουμε μια boutique υπηρεσιών, γιατί σκεφτόμαστε ότι έτσι θα βρούμε περισσότερους πελάτες.
Τελικά, η πράξη δείχνει ότι ένας νέος επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.
Αντιθέτως, η εστίαση σε μια υπηρεσία ή προϊόν και σε ένα συγκεκριμένο target group είναι τις περισσότερες φορές η συνταγή της επιτυχίας για ένα startup.
Η εξειδίκευση βοηθάει την online επιχείρηση να ξέρει πού πηγαίνει, να κάνει καλύτερα αυτό που κάνει, να αποκτήσει κύρος και φήμη στο αντικείμενό της και να διακριθεί από τον ανταγωνισμό.
2. Έλλειψη προγραμματισμού

Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού μπορεί να χαθεί το κίνητρο, η πειθαρχία και η αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης.
Το λανσάρισμα μιας online επιχείρησης δεν είναι απλά το στήσιμο ενός website που παρουσιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Μια online επιχείρηση χρειάζεται να έχει ένα business plan με ξεκάθαρη περιγραφή της στρατηγικής, των τακτικών και των ενεργειών που θα γίνουν, καθώς επίσης πότε θα υλοποιηθούν και από ποιον.
Αυτό βοηθάει τον online επιχειρηματία να κάνει κάθε μέρα ένα βήμα προς το στόχο του, να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο συστηματικής δουλειάς για την ανάπτυξη της επιχείρησης.
3. Ανασφάλεια
Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν online επιχείρηση γίνονται για πρώτη φορά επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι συχνά νιώθουν ανασφάλεια και φόβο για το εγχείρημα. Ο φόβος είναι φυσιολογικό να υπάρχει σε έναν βαθμό, αφού έτσι κι αλλιώς πάντα υπάρχει το επιχειρηματικό ρίσκο.
Όταν όμως η ανασφάλεια είναι σε τέτοιο βαθμό που ο νέος επιχειρηματίας φτάνει να μην εμπιστεύεται τον εαυτό του, το προϊόν του και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, τότε αυτό έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την πορεία της επιχείρησης.
Επίσης, η ανάπτυξη μιας νέας επιχείρησης βασίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην επικοινωνιακή ικανότητα του επιχειρηματία, η οποία χρειάζεται για δημόσιες σχέσεις, ανάπτυξη συνεργασιών, παρουσιάσεις της επιχείρησης, διαχείριση προσωπικού κ.ά.
Η ανασφάλεια δεν βοηθάει στο να υποστηρίξει ο επιχειρηματίας τα αναπτυξιακά σχέδια.
4. Καθυστέρηση στο λανσάρισμα ενός προϊόντος
Είναι συχνό το φαινόμενο, ιδιαίτερα στα startups πληροφορικής, να αναπτύσσουν για μήνες ή και χρόνια κώδικα, ώστε να φτιάξουν την τέλεια εφαρμογή. Όμως, αυτό επιβαρύνει με κόστος το startup, ενώ παράλληλα αναβάλλει το λανσάρισμα του προϊόντος για το μέλλον.
Είναι πλέον κοινή πρακτική διεθνώς η δημιουργία ενός minimum viable product, όπως λέγεται.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο προϊόν που μπορεί να «σταθεί» στην αγορά, να ικανοποιήσει μια ανάγκη του πελάτη, χωρίς απαραίτητα να είναι πλήρες λειτουργιών και χαρακτηριστικών (features). Χαρακτηριστικό του minimum viable product είναι ότι έχει υψηλό δείκτη απόδοσης της επένδυσης ως προς το ρίσκο.
Έτσι, έχουμε ένα προϊόν το οποίο μπορούμε να τεστάρουμε και να το βελτιώσουμε, αφού πάρουμε feedback από τους πρώτους πελάτες.
Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι που βοηθούν μια τέτοια προσέγγιση. Για παράδειγμα, το kaizen είναι η πρακτική της συνεχούς βελτίωσης, των συνεχιζόμενων μικρών αλλαγών. Τέτοιες προσεγγίσεις είναι συνηθέστερες σε cloud apps ή εφαρμογές για Android και iOS.
5. Ανεπαρκής σχεδιασμός προϊόντος
Όσο έχω φωνή θα το …λέω: Δεν σημαίνει ότι επειδή ένας νέος επιχειρηματίας έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα του για νέο προϊόν ότι αυτό το προϊόν θα πάει καλά.
Χρειάζεται σχεδιασμός, χρειάζεται έρευνα, χρειάζεται να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το προφίλ του πελάτη και ποια σημαντική ανάγκη έρχεται να καλύψει το προϊόν.
Όσο κοινότυπο και αν είναι το ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να σκέφτεται τον πελάτη, πολλές φορές οι CEOs παραμένουν εγωιστικά προσωποκεντρικοί ή προϊοντοκεντρικοί.
Η τέλεια ιδέα, το τέλειο προϊόν δεν σημαίνει ότι θα τύχει υψηλής ζήτησης.
«Πώς ξέρω αν θα πάει καλά η επιχείρησή μου;» Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.
6. Λάθος προσδοκίες
Η online επιχειρηματικότητα συνοδεύεται από ορισμένους μύθους που δημιουργούν υπερβολικές προσδοκίες.
Πρώτος μύθος: «Αν φτιάξω ένα eshop, θα βγάλω πολλά χρήματα.» Αυτό δεν ισχύει. Επειδή βγαίνει ένα νέο προϊόν εκεί έξω στο αχανές web, δεν σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα το ανακαλύψει και θα το αγοράσει. Χρειάζεται να υπάρχει μέθοδος και εργαλεία προσέλκυσης στοχευμένου traffic στο site, αλλά και μηχανισμοί conversion των επισκεπτών σε πελάτες. (Περισσότερα για το θέμα αυτό αναλύω στο ebook «Μετατρέψτε τους επισκέπτες του site σε πελάτες». Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.)
Δεύτερος μύθος: Το όνειρο του να δουλεύει κανείς από το σπίτι του με τις πυτζάμες. Μπορεί να ακούγεται ιδανικό, δεν είναι όμως πάντα έτσι. Ο επιχειρηματίας που δουλεύει από το σπίτι θα πρέπει να επιλύσει ζητήματα αυτοπειθαρχίας, θορύβων που του αποσπούν την προσοχή, αλλά και αυτο-παρακίνησης και γενικά ψυχολογίας. Για παράδειγμα, η μοναξιά (απουσία συνεργατών) και η παραμονή πολλές ώρες στο ίδιο περιβάλλον (κατοικία – γραφείο) μπορεί να κάνουν το home office ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό.
Τρίτος μύθος: «Ο καθένας μπορεί να βγάλει παθητικό εισόδημα.» Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι όποιος πιστεύει στο εύκολο χρήμα όχι μόνο αυταπατάται, αλλά είναι πιθανόν να πέσει θύμα απάτης και να χάσει τα χρήματά του.
Σίγουρα μπορεί μια online επιχείρηση να αποφέρει παθητικό εισόδημα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όμως για να χτιστεί αυτό θέλει πρώτα πολλή δουλειά.
Άρα, ναι, υπάρχει το παθητικό εισόδημα, όταν χτιστεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο, ένα brand και τα αυτοματοποιημένα συστήματα που το υποστηρίζουν. Αυτό το καταφέρνουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται για να φέρουν την επιχείρησή τους σε τέτοιο σημείο.
7. Λέει «ναι» σε όλα

Όμως, τελικά, κανείς δεν μπορεί (και δεν χρειάζεται να προσπαθεί) να είναι αρεστός σε όλους του συνεργάτες του.
Το «ναι» σε όλα είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε απώλεια κατεύθυνσης και focus. Η επιχείρηση θα αποκλίνει από τους στόχους της και ο επιχειρηματίας «θα γίνει χίλια κομμάτια» προσπαθώντας να ικανοποιήσει την κάθε πλευρά.
Χρειάζεται αντίληψη, όραμα και πίστη στον εαυτό και την επιχείρηση για να αρνηθούμε κάτι νέο που φαίνεται ελκυστικό, αλλά δεν είναι αυτό που συνάδει με τους στόχους μας.
8. Δεν χτίζει τη λίστα του
Βασικό στοιχείο ενεργητικού κάθε online επιχείρησης είναι η λίστα email. Η λίστα email είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά.
Η επιχείρηση πρέπει να φροντίζει τους «συνδρομητές» της και την αύξηση του αριθμού τους από την πρώτη μέρα. Η mailing list είναι οι ενδιαφερόμενοι που θα μετατραπούν σε πελάτες. Είναι ο δρόμος για σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμότητα στο site αλλά και για αποκόμιση κέρδους.
Το σκεπτικό αυτό, καθώς και τις τεχνικές και τους αυτοματισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση της λίστας πελατών αναπτύσσω πολύ πρακτικά στο βιβλίο μου «Email marketing που κάνει τη διαφορά».
Το βιβλίο μπορείτε εύκολα να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ, για να μάθετε πώς να δημιουργήσετε επαναλαμβανόμενα έσοδα από το blog ή την online επιχείρησή σας, αξιοποιώντας τη δύναμη του email marketing.
9. Δεν δίνει έμφαση στο cash flow
Όπως είναι σήμερα η κατάσταση του internet μπορεί οποιοσδήποτε να παρουσιάσει το προϊόν ή την υπηρεσία του online με μερικές μόλις δεκάδες ευρώ. Με ελάχιστη επένδυση σε χρόνο και χρήμα μπορεί να έχει ένα πλήρες, καλοσχεδιασμένο site που θα είναι έτοιμο να προσελκύσει πελάτες.
Είναι, όμως, συχνό φαινόμενο στα startups να μην κάνουν καλή διαχείριση του cash flow και να στερεύει το ταμείο τους. Άλλωστε, είναι λογικό να υπάρχουν έξοδα στην αρχή, όχι όμως έσοδα.
Η κακή διαχείριση συμβαίνει συνήθως λόγω έλλειψης εμπειρίας και σχεδιασμού. Επίσης, ο επιχειρηματίας δίνει όλη του την ενέργεια σε άλλους παραγωγικούς τομείς της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να αμελεί το cash flow. Παρατηρείται εξίσου συχνά να μην έχει γίνει σωστή εκτίμηση των λειτουργικών εξόδων (και των προβλεπόμενων εσόδων) ή να μην καταφέρνει το startup να βρει επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν τη χρηματοροή μέχρι να αναπτυχθεί η πελατειακή βάση.
10. Συνεχίζει να κάνει αυτό που δεν αποδίδει

Κάνουμε ξανά και ξανά -πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε- αυτό που ξέρουμε καλά, έστω και αν δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε έσοδα.
Είναι εύκολο να βολευτεί κανείς και να πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει. Τίποτα όμως δεν αλλάζει από μόνο του, αν εμείς δεν σκεφτούμε outside the box και προσαρμόσουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα που παίρνουμε.
Ξέρετε το ρητό:
Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
Ίσως δεν είναι ανάγκη να εφεύρει κανείς το μοναδικά καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ απλά μπορεί να «αντιγράψει» μια ήδη επιτυχημένη επιχείρηση και να φροντίσει να κάνει το προϊόν ακόμα καλύτερο, την υπηρεσία προς τον πελάτη ακόμα ποιοτικότερη.
Άλλα συνηθισμένα λάθη
Ποια από τα παραπάνω λάθη θεωρείτε πιο συχνά ή σημαντικά; Από τι δική σας εμπειρία, ποια άλλα λάθη έχετε δει ότι γίνονται σε νέες online επιχειρήσεις;
3,047 total views, 1 views today