Internet… Βρίσκεται παντού στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο κινητό, ακόμα και στις παιχνιδομηχανές, στην τηλεόραση και στο αυτοκίνητο.
Δεν απέχει πολύ η εποχή που κάθε μηχάνημα ή συσκευή που θα χρησιμοποιούμε θα είναι συνδεδεμένα στο internet.
Η μεγαλύτερη εφεύρεση των τελευταίων δεκαετιών έχει οδηγήσει στην αλλαγή:
- του lifestyle
- της καταναλωτικής συμπεριφοράς
- του τρόπου με τον οποίον εργαζόμαστε
- της επικοινωνίας.
Σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο, έχετε μία και μοναδική επιλογή: Να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στο ιντερνετικό της μέλλον.
Οι ευκαιρίες να προσεγγίσετε τους υποψήφιους πελάτες βρίσκονται σε όλες αυτές τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους, οι οποίες λαμβάνουν χώρα online. Εργασία, διασκέδαση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, έρευνα πριν αγοράσουν, συστάσεις προϊόντων, εκπαίδευση…
Από πού όμως θα ξεκινήσετε; Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε στο σωστό μονοπάτι;
Ακολουθήστε τα 10 βήματα για να σχεδιάσετε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό πλάνο για την ηλεκτρονική παρουσία της επιχείρησής σας.
1. Κατανοήστε την τεχνολογία και εκπαιδευτείτε στο internet marketing
Στη σημερινή εποχή κάθε επιχειρηματίας πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει και τα μέσα (τεχνολογία) και τις μεθόδους (internet marketing) προσέγγισης των υποψήφιων πελατών. Η τεχνολογία είναι το όχημα που θα μεταφέρει το μήνυμα της επιχείρησής σας, το οποίο θα διαμορφωθεί βάσει τεχνικών internet marketing.
Χρειάζεται να έχετε κατανόηση και των δύο, πώς διασυνδέονται, πώς επιδρούν στους καταναλωτές, πώς οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία και τα εργαλεία του online marketing.
Σημειώνω ότι το μάρκετινγκ στο ίντερνετ δεν είναι μια νέα επιστήμη. Ακολουθεί τις βασικές αρχές και μεθόδους του μάρκετινγκ, οι οποίες υλοποιούνται πλέον με σύγχρονες τεχνικές και μέσω νέων καναλιών επικοινωνίας.
Η βασική γνώση της επιστημονικής όψης του μάρκετινγκ θα σας βοηθήσει να υλοποιήσετε πιο αποτελεσματικές καμπάνιες στο ίντερνετ και να βρείτε την ισορροπία μεταξύ επιστήμης και τέχνης. Γιατί το μάρκετινγκ είναι και τέχνη, αφού γεννά συνεχώς δημιουργικές ιδέες, τεχνικές και νέους ευφάνταστους τρόπους επικοινωνίας με τους καταναλωτές.
2. Δείτε την επιχείρησή σας σαν online publisher
Το περιεχόμενο κυριαρχεί σήμερα στο ίντερνετ. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι σε μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο, podcast/αρχείου ήχου, infographic και οποιασδήποτε παραλλαγής ή συνδυασμού αυτών.
Το δημοφιλές και πρωτότυπο περιεχόμενο είναι εκείνο που θα κάνει το Google να διαβάσει και να αναδείξει την ιστοσελίδα σας. Το περιεχόμενο θα τραβήξει το ενδιαφέρον των χρηστών. Το περιεχόμενο θα δημιουργήσει engagement με τη μάρκα. Το περιεχόμενο θα γίνει viral και θα πολλαπλασιάσει το brand visibility. Το περιεχόμενο θα είναι ο καθρέφτης του personal brand που πασχίζετε να χτίσετε.
Καλωσήλθατε στην εποχή των επιχειρήσεων-media!
Κατανοήστε ότι όλοι οι οργανισμοί που αξιοποιούν το ίντερνετ είναι πλέον πάροχοι περιεχομένου. Είναι εκδότες. Είναι media. Δείτε την επιχείρησή σας -από μια πλευρά- ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Επενδύστε σε δημιουργικούς ανθρώπους και υιοθετείστε δημιουργικές διαδικασίες brainstorming και καινοτομίας για να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στο νέο ρόλο που χρειάζεται να παίξετε.
Με περιεχόμενο που ενδιαφέρει τους χρήστες του internet θα έρθετε πιο κοντά σ’ αυτούς. Θα αναδείξετε νέους τρόπους χρήσης του προϊόντος σας. Θα παρουσιάσετε ιστορίες επιτυχίας πελατών σας. Θα προβάλετε εμμέσως νέα προϊόντα. Θα αποδείξετε το κύρος, την τεχνογνωσία και την εμπειρία της επιχείρησή σας.
3. Επαναπροσδιορίστε το brand
Ίσως είναι η στιγμή να αφήσετε πίσω τον παραδοσιακό, στενόμυαλο προσδιορισμό της επιχείρησης και των προϊόντων σας. Δείτε την επιχείρησή σας ως ένα σύγχρονο οργανισμό με επιχειρηματική και κοινωνική διάσταση, ένα ζωντανό φορέα που αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του, που εκφράζει δράση, συναίσθημα, άποψη, δύναμη και αξίες.
Τα brands σήμερα είναι ένα σύνολο ιδεών, συναισθημάτων και αξίας για τον πελάτη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζεται να περνούν στον καταναλωτή μέσα από το μότο, τα χρώματα, το περιεχόμενο του brand.
Εστιάστε στο τι θέλει ο πελάτης, ποια αξία έχει το προϊόν ή η υπηρεσία σας γι’ αυτόν και δείτε το brand σας με άλλα μάτια, τα μάτια του ιδανικού πελάτη.
4. Αναπτύξτε στρατηγική περιεχομένου
Το περιεχόμενο είναι αυτό που θα επικοινωνήσει τις αξίες του brand προς τα έξω, θα δημιουργήσει φανατικούς υποστηρικτές της εταιρίας σας, θα σας σώσει από μια κρίση, θα αυξήσει τις πωλήσεις σας μέσω του ίντερνετ και των online μέσων.
Το περιεχόμενο έρχεται πολλές φορές να υποκαταστήσει την άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Το βίντεο που θα ανεβάσετε στο YouTube θα γίνει ο πωλητής που θα «επισκεφθεί» τον πελάτη στο γραφείο του. Η ιστορία που θα διηγηθείτε σε ένα άρθρο blog θα υποκαταστήσει τα 5-10 λεπτά γνωριμίας και σύνδεσης με έναν νέο πελάτη. Μια landing page με sales letter θα εκτελέσει το ρόλο του πωλητή που ακολουθεί μια διαδικασία πώλησης για να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο στην αγοραστική απόφαση.
Η στρατηγική περιεχομένου χρειάζεται να περιλαμβάνει σχέδιο για το
- τι,
- για ποιον,
- πού,
- πώς και
- πότε
θα παρουσιάζεται.
Με άλλα λόγια
- ποιο μήνυμα (π.χ. ποιότητα προϊόντος),
- για ποιο target group πελατών,
- σε ποιο μέσο (π.χ. Facebook),
- με ποια μορφή (π.χ. κινούμενη εικόνα {gif}) και
- ποια χρονική στιγμή (ή με ποια συχνότητα)
θα εμφανιστεί.
Επιπλέον σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο από την αρχή να προσδιορίσετε ποιον στόχο ή σκοπούς εξυπηρετεί η στρατηγική σε κάθε μέσο.
5. Επιλέξτε σε ποια ψηφιακά μέσα θα επενδύσετε
Έχει σημασία πού βρίσκεται η ομάδα των καταναλωτών που στοχεύετε. Για παράδειγμα, αν προσφέρετε υπηρεσίες B2B ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε έμφαση στη χρήση του LinkedIn για το σκοπό προβολής του μηνύματός σας. Βεβαίως μπορείτε να αξιοποιήσετε και το Facebook, καθώς χρησιμοποιείται από ανθρώπους όλων των δημογραφικών χαρακτηριστικών, αλλά έχει ένα χαρακτήρα πιο «χαλαρό» στον οποίο χρειάζεται να προσαρμοστεί το μήνυμά σας.
Επιλέξτε τα κανάλια επικοινωνίας βάσει των εξής χαρακτηριστικών:
- πόσο δημοφιλή είναι,
- με ποια ένταση χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές που ταιριάζουν στο προφίλ που θέλετε να στοχεύσετε,
- τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου ως προς την τεχνολογία, τη μορφή περιεχομένου, το διαφημιστικό κόστος κ.λπ.,
- πώς θα τα εντάξετε στη στρατηγική σας ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό που έχετε θέσει,
- πώς θα λάβουν μερίδιο των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων, υλικού, χρόνου, χρήματος).
Μην επιλέξετε να αποφύγετε ένα μέσο επειδή δεν είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε περιεχόμενο.
Αντ’ αυτού αξιολογήστε τη συνεισφορά που μπορεί να έχει το μέσο (π.χ. YouTube) στην επιχείρησή σας και δημιουργήστε τις υποδομές (π.χ. δυνατότητα μαγνητοσκόπησης βίντεο) που θα σας επιτρέψουν να παρουσιάσετε ενδιαφέρον περιεχόμενο.
6. Δημιουργήστε συστηματικά περιεχόμενο
Αφού έχετε καθορίσει στρατηγικά τι στόχους θέλετε να πετύχετε και με ποια εργαλεία, χρειάζεται να βάλετε μπρος την παραγωγική μηχανή της επιχείρησής σας για τακτική δημιουργία «φρέσκου» περιεχομένου.
Εσείς και οι δημιουργικοί άνθρωποι στους οποίους έχετε επενδύσει χρειάζεται να συντάξετε και να ακολουθήσετε ένα ημερολόγιο με ενέργειες, μεταξύ αυτών και η δημοσίευση περιεχομένου, που θα εξυπηρετήσει τη στρατηγική σας στα νέα μέσα.
Ερευνήστε τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας, παρακολουθήστε την επικαιρότητα -τι απασχολεί την κάθε χρονική στιγμή το κοινό σας-, φτιάξτε visual περιεχόμενο που έχει απόλυτη συνάφεια με το brand σας και ανταποκριθείτε άμεσα σε ερωτήματα και σχόλια χρηστών.
Μην ξεχνάτε ότι σημαντικός όγκος του περιεχομένου καλό είναι να βρίσκεται στο site σας, γιατί αυτό είναι το πρώτο πραγματικά δικό σας asset στο ίντερνετ, στο οποίο έχετε πλήρη έλεγχο και ιδιοκτησία. Αν ένα status update χάνεται στο timeline του Facebook σε βάθος χρόνου, ένα άρθρο στο blog σας μπορεί εύκολα να αναδειχτεί και να ξαναγίνει δημοφιλές.
7. Δημιουργήστε sales pipeline για κάθε μέσο
Όποιοι κι αν είναι οι στρατηγικοί στόχοι σας, είναι καλή πρακτική να περιλαμβάνουν τη δημιουργία leads, ενδιαφερόμενων δηλαδή για το προϊόν ή την υπηρεσία σας, και να εντάσσουν τα leads σε ένα sales funnel ή pipeline.
Ο ρόλος του sales funnel είναι να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο βήμα βήμα στα στάδια της αγοραστικής απόφασης και να τον μετατρέψει σε πελάτη.
Επομένως, όποια δραστηριότητα και αν έχετε στα social media, σε mobile πλατφόρμες, στο YouTube και οποιοδήποτε ιντερνετικό μέσο, χρειάζεται να στήσετε ένα μηχανισμό άντλησης leads από τα μέσα αυτά. Για παράδειγμα, μπορείτε κατ’ ελάχιστον να παρακινείτε το χρήστη να εγγραφεί σε μια mailing list με το email του.
Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να έχετε επαναλαμβανόμενη επικοινωνία μαζί του, και επομένως περισσότερες ευκαιρίες να χτίσετε μια στενή σχέση που θα οδηγήσει στο να αγοράσει το προϊόν σας.
8. Μετατρέψτε το site σε πλατφόρμα της επιχείρησης
Όπως ήδη αναφέραμε, το site είναι το βασικό πεδίο υλοποίησης της online στρατηγικής σας.
Είναι το μέσο στο οποίο έχετε τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιοκτησία. Το site σε συνδυασμό με υποδομές email marketing ή και CRM αποτελεί δυνατό «όπλο» για τις online καμπάνιες σας. Είναι μια επένδυση που διαχρονικά μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο ROI από ό,τι μια διαφημιστική εκστρατεία στο Facebook ή στο AdWords.
Δείτε το site σας ως μια πολυσχιδή πλατφόρμα περιεχομένου που απευθύνεται στο κοινό σας και εξυπηρετεί το marketing του brand σας.
Ξεφύγετε από την παραδοσιακή δομή και τον «ξύλινο» λόγο. Μιλήστε τη γλώσσα του πελάτη σας. Μη γράφετε για ‘σάς – γράψτε γι’ αυτόν! Απαντήστε στις ανάγκες του.
Ενσωματώστε στην πλατφόρμα σας ενότητες περιεχομένου και λειτουργίες που χρειάζονται τα διαφορετικά target group των προϊόντων σας. Αυξήστε και βελτιώστε τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη διάδραση (π.χ. σχολιασμό, social sharing, online υποστήριξη/chat κ.λπ.). Δώστε μια ελκυστική, άμεση και ενδιαφέρουσα εμπειρία στο χρήστη.
Το site ή ένα δίκτυο site θα είναι η βασική πλατφόρμα από την οποία θα ξεκινούν και θα καταλήγουν οι online ενέργειές σας. Προχωρήστε με αυτό το σκεπτικό.
9. Ελέγξτε τη συνοχή, παρακολουθήστε και αναλύστε
Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στον όγκο της πληροφορίας, στο μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών μέσων στα νέα εργαλεία που καθημερινά φέρνει η τεχνολογία.
Είναι εύκολο να έρθει η κόπωση, να χαθούν χρήματα σε αναποτελεσματικές online ενέργειες ή να διαπιστώσετε ότι δεν αρκεί ο χρόνος για όσα θα θέλατε να κάνετε.
Η εστίαση είναι μια επιλογή που θα σας βοηθήσει.
Από την αρχή εστιάστε σε ένα-δύο μέσα, ενέργειες, καμπάνιες που έχετε τη δυνατότητα να υλοποιήσετε, φροντίζοντας πάντα να επεκτείνετε σιγά σιγά τις δυνατότητές σας. Γιατί, τελικά, καλό είναι να βρίσκεται η μάρκα σας σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία συχνάζουν οι πελάτες σας.
Ελέγξτε ότι δεν χάνεται το μήνυμά σας στα μέσα, ότι διατηρείτε την εικόνα που θέλετε να περάσετε. Παρακολουθήστε την επίδραση που έχουν οι ενέργειες επικοινωνίας σε διάφορα μεγέθη της επιχείρησή σας (π.χ. αριθμός leads, παραγγελίες, παράπονα) και αναλύστε τα αποτελέσματα.
Όσο πιο ακριβής η μέτρηση και ενδελεχής είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερο εργαλείο για λήψη αποφάσεων έχετε. Δοκιμάζοντας και μετρώντας, μπορείτε να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας ανά μέσο, να δείτε ποια εργαλεία και τεχνικές σας αποφέρουν το υψηλότερο ROI και να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας, ώστε να δώσετε έμφαση στις ενέργειες που ταιριάζουν καλύτερα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του brand σας.
10. Αποδεχτείτε την αλλαγή, προσαρμοστείτε
Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Όλοι το βλέπουμε αυτό. Όσο μικρή και αν είναι η επιχείρησή σας αυτή τη στιγμή, έστω και να είστε solopreneur (ελεύθερος επαγγελματίας), χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε ότι δραστηριοποιήστε σε μια αγορά που συνεχώς αλλάζει. Δεν έχει νόημα να πολεμάτε την αλλαγή, να αντιστέκεστε στις εξελίξεις, και πόσω μάλλον, να κατηγορείτε τις καταστάσεις ή να μπαίνετε στο ρόλο του θύματος των περιστάσεων.
Αποδεχτείτε ότι ο καταναλωτής υιοθετεί αυτό που προτιμά. Η επιχείρησή σας, ανάλογα με το μέγεθος και το βαθμό καινοτομίας της, μπορεί να ηγηθεί των αλλαγών και να διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συνήθειες. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι να προσαρμοστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αλλαγές, και να αξιοποιήσετε τις νέες τάσεις στο μέγιστο.
Δεν σας αρέσει το Facebook; Δεν σας αρέσει το Google+; Δεν χρειάζεται να σας αρέσουν. Αρκεί να κατανοήσετε ότι αρέσουν στους πελάτες σας, άρα αυτόματα μετατρέπονται σε επικοινωνιακά εργαλεία για την επιχείρησή σας.
Δεν χρειάζεται να σας αρέσουν τα νέα μέσα για να τα αξιοποιήσετε. Είναι επένδυση για το παρόν και το μέλλον της επιχείρησής σας.
1,430 total views, 1 views today
Πολύ καλό άρθρο με καλές ιδέες. Η μόνη ένστασή μου, εν μέρη, είναι σχετικά με την ανάπτυξη περιεχομένου. Ενώ είναι μια σωστή πρακτική που αποδίδει δεν είναι εφαρμόσιμη για όλα τα είδη των επιχειρήσεων. Είναι ιδανικό για παράδειγμα για επιχειρήσεις διασκέδασης, αλλά όχι και τόσο για εξειδικευμένες επιχειρήσεις χονδρικής.