Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ποιοτικό περιεχόμενο για το επαγγελματικό site σας ή ένα προσωπικό blog.
Το έχω συζητήσει με πολλούς, και όλοι συμφωνούν: η ποιότητα περιεχομένου στο ίντερνετ είναι κατά μέσο όρο πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των έντυπων μέσων και βιβλίων.
Πάρτε για παράδειγμα τα ειδησεογραφικά site. Η ανάγκη των χρηστών του ίντερνετ για ταχύτητα και αμεσότητα στην ενημέρωση έχει παρερμηνευθεί σε ένα βαθμό από τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδησεογραφικών site έχει οδηγήσει στο ίδιο φαινόμενο.
Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε πολλά άρθρα με λάθη (γραμματικά και συντακτικά), ημιτελή νοήματα (που αφήνουν τον αναγνώστη με ερωτηματικά) και χαμηλό επίπεδο (καλλιέργειας του συντάκτη ή τεκμηρίωσης των στοιχείων).
Η χαμηλή ποιότητα συναντάται και σε εταιρικά site. Το συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε κείμενα με λανθασμένη επιλογή λέξεων και σφάλματα στη γραμματική και τη στίξη. Εδώ έχουμε και το θέμα του copy, δηλαδή του διαφημιστικού κειμένου.
Σε πολλά ελληνικά site είναι εμφανές ότι το κείμενο είναι παρωχημένο και δεν εξυπηρετεί καθόλου στη μετατροπή των επισκεπτών σε πελάτες, άρα στην πώληση.
Ακόμα πιο προβληματικά είναι τα προσωπικά blog. Σε blog θα συναντήσουμε όλα τα προηγούμενα, αλλά και προβλήματα στη δομή των κειμένων και τη σύνδεση των νοημάτων. Σε ένα βαθμό εξηγείται η κακή χρήση της γλώσσας στο ίντερνετ από το ότι τα blog έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους διαφορετικών μορφωτικών επιπέδων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται online όπως και offline.
Το θέμα του ποιοτικού περιεχομένου
Τα παραπάνω σημάδια δεν δημιουργούν μόνο πρόβλημα , όπως θα το όριζε ένας φιλόλογος ή γλωσσολόγος. Γι’ αυτό δεν θα πω εδώ για το «βιασμό της γλώσσας», γιατί δεν θέλω να ηθικολογήσω ή να φανώ υπεράνω. Όμως θα πω μερικά πράγματα για τα προβλήματα που επιφέρει η χαμηλή ποιότητα των κειμένων από άποψη μάρκετινγκ.
Σκεφτείτε:
Έχετε δει ποτέ διαφήμιση στην τηλεόραση με ορθογραφικά λάθη; Έχετε ποτέ πιάσει ένα βιβλίο από το ράφι για να ανακαλύψετε ότι το εξώφυλλο έχει μια ανορθόγραφη λέξη; Έχετε ποτέ διαβάσει ετικέτα κρασιού με οποιοδήποτε γλωσσικό λάθος;
Και στα τρία αυτά ερωτήματα φαντάζομαι ότι η απάντησή σας είναι όχι. Δεν έχετε εκτεθεί σε μήνυμα μάρκετινγκ αξιόλογου προϊόντος που να είναι ανορθόγραφο, ασύντακτο ή με λανθασμένη επιλογή λέξεων. Καμία σοβαρή εταιρία δεν θα έκανε αυτό το λάθος.
Ένα τέτοιο λάθος θα είχε δύο βασικές συνέπειες, όσον αφορά τις αντιδράσεις του κοινού (υποψήφιων πελατών) σε πρώτο βαθμό: Πρώτον, θα σκέφτονταν ότι η εταιρία δεν είναι σοβαρή ή φερέγγυα. Δεύτερον, θα αποσπόταν η προσοχή τους από το μήνυμα μάρκετινγκ. Ως αποτέλεσμα εκτιμώ ότι η εταιρία θα έβλεπε αρνητική επίδραση στις πωλήσεις.
Τα 2 πλήγματα που δέχεται άμεσα το μάρκετινγκ από τη λανθασμένη χρήση της γλώσσας είναι στους εξής τομείς:
- Αξιοπιστία εταιρίας
- Μετάδοση μηνύματος
Αντιλαμβάνεστε πως ένας υποψήφιος πελάτης που θα διαπιστώσει λάθη στο εταιρικό site και τα κείμενα παρουσίασης του προϊόντος θα αμφισβητήσει κατά πάσα πιθανότητα τη φερεγγυότητα της επιχείρησης. Μπορεί να αμφισβητήσει ένα χαρακτηριστικό της εταιρίας, π.χ. το μέγεθός της. Αυτή, όμως, η αμφισβήτηση θα θέσει σε κίνδυνο τη μετάβασή του στο επόμενο στάδιο της αγοραστικής απόφασης.
Ανάλογης σημασίας είναι και το θέμα που δημιουργείται με τη μετάδοση του διαφημιστικού μηνύματος. Αν η προσοχή του χρήστη του ίντερνετ αποσπαστεί από ένα γραμματικό λάθος ή μία πρόταση που δεν βγάζει νόημα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η σκέψη του θα απομακρυνθεί από το διαφημιστικό μήνυμα, καθώς θα αναρωτιέται τι ακριβώς προωθεί η εταιρία ή, με απλά λόγια, «τι εννοεί εδώ;».
Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του περιεχομένου
Υπάρχουν τρόποι και τεχνικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα των κειμένων σας. Η ποιότητα του περιεχομένου στο site ή το blog σας θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα την κάθε χρονική στιγμή.
Παρακάτω, θα αναφερθώ συνοπτικά στο τι μπορείτε να κάνετε για να αναδείξετε το περιεχόμενο της επιχείρησή σας στο ίντερνετ από άποψη ποιότητας και να διακριθείτε σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
1. Αριθμητικά στοιχεία
Χρησιμοποιείστε στατιστικά στοιχεία, όπου μπορείτε, για να στηρίξετε τους ισχυρισμούς σας. Άρθρα που βασίζονται σε έρευνες, ειδικά αν πρόκειται για έρευνες που έχετε εκπονήσει εσείς, απογειώνουν τη βαρύτητα του μηνύματος που θέλετε να περάσετε και αυξάνουν τη φερεγγυότητα του οργανισμού σας.
2. Πηγές
Καλό είναι να ενσωματώνεται στα κείμενά σας παραπομπές σε έρευνες ή άρθρα έγκριτων site του κλάδου, αν θέλετε να βελτιώσετε την αξιοπιστία του ιντερνετικού περιεχομένου σας.
Για παράδειγμα, το να δηλώσετε ότι το προϊόν σας είναι αυτό που προτιμάται από τους καταναλωτές είναι αυθαίρετος ισχυρισμός, εκτός να στηρίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που έχετε πραγματοποιήσει. Επίσης, αν παρουσιάζετε την εταιρία σας ως τον ηγέτη στην αγορά, θα πρέπει να το τεκμηριώνετε με στοιχεία.
3. Infographics
Η σχετικά πρόσφατη τάση στην ηλεκτρονική απεικόνιση στοιχείων είναι τα infographics. Τα infographics, από τις λέξεις «information» και «graphics», αποτυπώνουν σε μία εικόνα, συνήθως μεγάλη στο ύψος όχι όμως στο πλάτος, ενδιαφέροντα δεδομένα για ένα θέμα με σαφήνεια.
Προτιμώνται από τους αναγνώστες αλλά και τους μάρκετερ, γιατί το μήνυμα γίνεται εύκολα αντιληπτό και διότι υπάρχει η τάση να τα μοιράζονται οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα.
Μπορεί να πει κανείς ότι είναι επόμενο τα infographics να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς οι χρήστες του ίντερνετ γενικά προτιμούν τις εικόνες έναντι των κειμένων και την ταχύτητα κατανόησης έναντι της δυσκολίας αντίληψης ενός νοήματος.
4. Επιλογή σωστών λέξεων
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε στην ηλεκτρονική γραπτή επικοινωνία και γενικά στα επαγγελματικά κείμενα λέξεις που σημαίνουν αυτό ακριβώς που εννοείτε. Οι λέξεις άλλωστε και ο συνδυασμός τους είναι που περνούν στο κοινό σας το μήνυμα που «εκπέμπετε».
Η προσεκτική επιλογή λέξεων θα μεταδώσει τις έννοιες που θέλετε, θα κάνει τα κείμενά σας ευανάγνωστα, πιο επαγγελματικά, πιο αξιόπιστα.
5. Ορθογραφικός έλεγχος
Η πολύωρη καθημερινή ενασχόλησή μας με το ίντερνετ δεν αφήνει χρονικά περιθώρια για διόρθωση κάθε γραπτού που «φεύγει» μέσω email, στα social media, στο blog της εταιρίας.
Όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχει -κατ’ ελάχιστον- ορθογραφικός έλεγχος και επιμέλεια των κειμένων που δημοσιεύονται και παραμένουν στο site, συμπεριλαμβανομένου του blog. Όσον αφορά τα social media, καλό είναι να ο διαχειριστής των σελίδων σας να έχει άριστη γνώση και χρήση της γλώσσας, και φυσικά να αποφεύγει τα greeklish.
6. Εστίαση στον πελάτη
Μία αλλαγή που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να βελτιώσετε δραστικά την ποιότητα του περιεχομένου που δημοσιεύετε online είναι να μιλήσετε για τους πελάτες σας. Μιλήστε για τις ανάγκες τους, απαντήστε στα ερωτήματά τους, ελάτε στη θέση τους και σκεφτείτε τι τους απασχολεί. Δ
ώστε έμφαση στους πελάτες και όχι στην εταιρία σας. Μειώστε τα προωθητικά κείμενα και τα κείμενα που γράφετε σε στιλ δελτίων τύπου. Δημοσιεύστε άρθρα με εστίαση στον πελάτη.
7. Πρωτότυπο περιεχόμενο
Ένα εκτεταμένο κείμενο, πρωτότυπο, δικό σας δημιούργημα θα εκτιμηθεί όχι μόνο από τους πελάτες αλλά και από τις μηχανές αναζήτησης. Το πρωτότυπο περιεχόμενο, που δεν επαναλαμβάνει «μία από τα ίδια» είναι πιο ελκυστικό για τον αναγνώστη, το Google και για social sharing.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο θα τραβήξει την προσοχή και άλλων site/blog, τα οποία θα σπεύσουν να το αναδημοσιεύσουν και επομένως να δημιουργήσουν link προς το site σας. Τα αξιόλογα κείμενα χτίζουν την εικόνα επιχείρησής σας προς τα έξω ή σας αναδεικνύουν ως τον επαγγελματία με το μεγαλύτερο κύρος στον κλάδο σας.
Το μέλλον του content marketing και της ποιότητας του περιεχομένου
Η ποιότητα του περιεχομένου είναι κάτι που αναζητάει και το Google για να κατατάξει μια σελίδα ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης. Δεν είμαι σίγουρη αν το Google δίνει σημασία στη γραμματική και το συντακτικό, σίγουρα όμως αξιολογεί πολύ θετικά το πρωτότυπο περιεχόμενο και τον επαγγελματισμό, όπως αυτός φαίνεται από εξωτερικές παραπομπές, σύνθεση πληροφορίας, αναφορά σε έγκριτα site και τη δημοτικότητα του περιεχομένου στα social media.
Το content marketing αφορά τη δημιουργία και δημοσίευση ενημερωτικού, χρήσιμου δωρεάν περιεχομένου με σκοπό την προσέλκυση και μετατροπή ενδιαφερόμενων σε πελάτες, και στη συνέχεια σε πιστούς πελάτες.
Το ποιοτικό περιεχόμενο είναι σήμερα ο πυλώνας της στρατηγικής στο web. Content marketing και inbound marketing είναι όροι που κυριαρχούν το 2014 στη γλώσσα των internet marketers, και αποτελούν μακροχρόνια επιχειρηματική επένδυση.

Τι κάνει το inbound marketing για τους πελάτες (Πηγή: Hubspot.com)
Πάντως, έρευνες έχουν δείξει ότι τα στελέχη διεθνώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις γρήγορες αλλαγές που συντελούνται στις τεχνικές και τις τεχνολογίες μάρκετινγκ στο Ίντερνετ. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα (βλ. Forrester για B2B) έδειξε ότι οι marketers σε B2B κλάδους δυσκολεύονται να επιτύχουν με το content marketing αποτελέσματα με μετρήσιμη αξία για την επιχείρηση.
Παρά τις δυσκολίες, το ποιοτικό περιεχόμενο είναι και θα είναι -στο προβλέψιμο μέλλον- ο πιο αποδοτικός, σε όρους value for money, τρόπος να αναδείξετε το brand σας στο web. Μπορεί η παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου να μην είναι ακριβώς δωρεάν, με την έννοια ότι θα αφιερώσετε πόρους για να το δημιουργήσετε, όμως έχει χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με την πληρωμένη διαφήμιση.
Το ποιοτικό περιεχόμενο έχει άμεσα και μακροχρόνια οφέλη για την επιχείρησή σας, «μένει» στο ίντερνετ προσβάσιμο σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το προϊόν σας, και αποτελεί μέρος της επικοινωνίας του brand σας.
Η διαφήμιση μέσω Google AdWords, Facebook Ads ή banner μπορεί να έχει πιο άμεσα και εύκολα μετρήσιμα αποτελέσματα, θεωρώ όμως ότι χρειάζεται να στηρίζεται από πολύ δυνατό περιεχόμενο, για να βοηθήσει ουσιαστικά την επιχείρησή σας.
Σκεφτείτε απλά τι θα ήταν πιο αποτελεσματικό για να προσελκύσετε ένα πελάτη: Μια διαφήμιση Google που στέλνει το χρήστη σε μια κακοφτιαγμένη σελίδα του site σας ή μια διαφήμιση Google η οποία κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο σε μια ιστοσελίδα με πλούσιο, ενημερωτικό, ενδιαφέρον περιεχόμενο;
Η γνώμη σας!
Εσείς έχετε εντάξει το content marketing στις online δραστηριότητές σας; Πόσο σημαντικό είναι το ποιοτικό περιεχόμενο για τη δική σας επιχείρηση; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε με τη δημιουργία ή δημοσίευση περιεχομένου; Θα χαρώ να δω την απάντησή σας στα σχόλια.
2,381 total views, 1 views today