Η τεχνολογία και οι τάσεις στο design αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα websites που έχουν φτιαχτεί χρόνια πριν να θέλουν «ανακαίνιση» εκ βάθρων.
Η τεχνολογία είναι αυτό που κρύβεται πίσω από ό,τι βλέπει ο χρήστης, αλλά και ο διαχειριστής του site. Ας πούμε ότι είναι ο σκελετός του κτηρίου.
Το design είναι το φαίνεσθαι, η εικόνα, αλλά και μέρος της ουσίας, δηλαδή του μηνύματος που θέλει να περάσει η επιχείρηση. Το οπτικό κομμάτι είναι το χρώμα που θα βάψουμε το κτίριο, και εν μέρει το αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Εκτός από αυτά υπάρχει και το κέντρο της αξίας ενός site που είναι το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο είναι η ουσία. Είναι οι άνθρωποι που κατοικούν μέσα στο κτίριο.
Στους τρεις αυτούς τομείς ενός website συναντώνται συχνά λάθη που εκμηδενίζουν την αποτελεσματικότητα της online παρουσίας μιας επιχείρησης.
Αυτά τα λάθη είναι τα παρακάτω 7 θανάσιμα αμαρτήματα ενός website:
1. Το site δεν έχει ενημερωμένο περιεχόμενο
Σελίδες εγκαταλελειμμένες, υποσέλιδο που γράφει «copyright 2006», ανυπαρξία δυναμικών σελίδων άρθρων, φόρμα επικοινωνίας που δεν λειτουργεί είναι μερικά από τα συμπτώματα ενός site που φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι έχει να ενημερωθεί πολύ καιρό.
Αυτό πλήττει την εικόνα της επιχείρησης, για πολλούς λόγους αλλά ας ονομάσουμε τον αυτονόητο: ο επισκέπτης θα αμφιβάλλει αν η επιχείρηση λειτουργεί ακόμα ή έχει κλείσει. Αυτό που βλέπει ο χρήστης του Ίντερνετ είναι μια αραχνιασμένη βιτρίνα, επομένως συμπεραίνει ότι η επιχείρηση μάλλον δεν λειτουργεί.
2. Δύσκολη και αναποτελεσματική πλοήγηση
Ο χρήστης του Ίντερνετ έχει περιορισμένο χρόνο, υπομονή και αντοχή. Η τάση στο web είναι να προτιμάται το εύκολο έναντι του σύνθετου.
Μέλημα κάθε δημιουργού website θα πρέπει να είναι η ορθολογική, απλή και εύληπτη από το χρήστη δενδροειδής δομή.
Ανάλογα με το πού θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή του επισκέπτη, θα φροντίσουμε να αναδείξουμε στοιχεία του site, π.χ. μενού, link, εικόνες, έτσι ώστε ο χρήστης να κατευθυνθεί προς εκεί που θέλουμε, χωρίς όμως να χάσει το δρόμο.
Άλλωστε, η σωστή δομή του site είναι ένα στοιχείο που παίζει ρόλο και στο Search Engine Optimization (SEO).
3. Φορτώνει με χαμηλή ταχύτητα
Τα παλαιά website είναι πιθανό να πάσχουν από χαμηλές ταχύτητες φόρτωσης των σελίδων, καθώς έχουν απαξιωθεί στοιχεία του κώδικα ή φιλοξενούνται σε φορτωμένους server.
Η ταχύτητα φόρτωσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο SEO, αλλά και στην εμπειρία του χρήστη από την πλοήγηση σε ένα εταιρικό site.
Ο επισκέπτης ενός website συνήθως δεν έχει υπομονή πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Αν δεν βλέπει αυτό που ψάχνει, θα γυρίσει πίσω στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google (από όπου κατά πάσα πιθανότητα προήλθε) και θα κάνει κλικ στο επόμενο site (του ανταγωνιστή σας;).
Μια ένδειξη για την ταχύτητα του site σας θα λάβετε από αυτό το δωρεάν εργαλείο.
4. Δεν είναι βελτιστοποιημένο για κινητές συσκευές
Ακόμα και σήμερα κάποιοι κατασκευάζουν site που δεν είναι προσαρμόσιμα στο μέγεθος της οθόνης ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός tablet. Μεγάλη αστοχία, καθώς οι χρήστες κινητών συσκευών που σερφάρουν στο Ίντερνετ αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Επομένως, είτε πρέπει το site να είναι mobile responsive είτε να ανακατευθύνει το χρήστη σε μια εναλλακτική μορφή του site κατάλληλη για κινητές συσκευές.
Ελέγξτε από το κινητό ή το tablet σας πώς φαίνεται το site σας ή τεστάρετέ το με αυτό το δωρεάν εργαλείο.
5. Δεν έχει call to action
Κάθε εταιρική παρουσία στο Ίντερνετ έχει ένα σκοπό. Ο συνηθέστερος σκοπός είναι η προσέλκυση και απόκτηση νέων πελατών.
Είναι, επομένως, απαραίτητο να ξέρει ο επιχειρηματίας ποιο σκοπό εξυπηρετεί το site του, και να έχει φροντίσει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο που να πετυχαίνει το σκοπό αυτό.
Απαραίτητο συστατικό στη «συνταγή» του conversion, της μετατροπής δηλαδή του επισκέπτη σε ενδιαφερόμενο πελάτη, είναι το call to action.
Το call to action είναι ένα στοιχείο του site, π.χ. κείμενο, βίντεο, εικόνα, κουμπί, που παρακινεί τον χρήστη να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως να στείλει email, να πάρει τηλέφωνο, να εκτυπώσει ένα εκπτωτικό κουπόνι, να αγοράσει ένα προϊόν.
6. Αφήνει το χρήστη να φύγει χωρίς ίχνη
Πολλοί μικροεπιχειρηματίες παινεύουν το site τους επειδή έχει επισκεψιμότητα. Πολύ ωραία. Στη συνέχεια, όμως, βγάζουν το συμπέρασμα ότι το Ίντερνετ δεν τους φέρνει πελάτες.
Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραμέτρων, με τις κυριότερες να είναι όταν:
- Δεν έχουμε ενσωματώσει στο site μας sales funnel
- Δεν κρατάμε το email του επισκέπτη
- Δεν έχουμε βελτιστοποιήσει τη δομή του site
- Δεν έχουμε call to action.
- Δεν έχουμε εγκαταστήσει συστήματα analytics και tracking του χρήστη
7. Δίνει έμφαση στην εικόνα και όχι στην ουσία
Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν εντυπωσιακές τεχνολογίες, ή αν θέλετε εφέ, που χρησιμοποιούνται στις ιστοσελίδες, πολλές φορές οι επιχειρηματίες δίνουν έμφαση στον εντυπωσιασμό του επισκέπτη.
Αυτό ίσως είναι απαραίτητο σε κάποια επαγγέλματα, όπως είναι αυτό του γραφίστα/designer, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σε βάρος του περιεχομένου, το οποίο είναι το πρώτο πιο σημαντικό στοιχείο ενός website.
Η ουσία είναι το περιεχόμενο.
Έχετε ακούσει την τετριμμένη φράση «content is king» – ισχύει και σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Πώς να αποφύγετε τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα
Πάρτε αυτά τα 7 σημεία ως checklist.
Για ό,τι αμφιβάλλετε, π.χ. ευκολία στην πλοήγηση, ζητήστε βοήθεια από κάποιον γνωστό σας ή πελάτη σας. Για τα υπόλοιπα είτε θα κρίνετε μόνοι σας (π.χ. έχετε call to action;) είτε θα ζητήσετε τη συνδρομή ενός επαγγελματία δημιουργού ιστοσελίδων, που θα κάνει έναν γρήγορο έλεγχο και θα σας συμβουλέψει πού πάσχει ο ιστότοπός σας.
Το checklist αυτό συζητήστε το με τον web developer που θα αναλάβει το νέο σας site, και φροντίστε, πέρα από την τεχνολογία, να δώσετε τη σημασία που χρειάζεται στο περιεχόμενο και τη δομή του site σας.
Φτιάξτε τώρα το νέο σας website
3,353 total views, 2 views today
Το site της επιχείρησης μου είναι παλιό από το 2002. Τώρα με τα κινητά τι είναι καλύτερο, να φτιάξω εφαρμογή για adndroid και iphone ή να φτιάξω νεο site που να είναι mobile responsive που λέτε στο άρθρο; Ευχαριστώ εκ των προτε΄ρων για την απάντηση σας.
Γεια σου, Γιώργο. Θεωρώ ότι για τις επιχειρήσεις είναι κατά κανόνα απαραίτητο το website να είναι mobile responsive. Τώρα, αν επιπλέον κρίνεις βάσει της στρατηγικής σου ότι χρειάζεσαι apps, αυτές μπορεί να είναι επιπλέον και παράλληλα με το site σου. Μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικό περιεχόμενο/σκοπό/target group.
Πολύ καλό το άρθρο. Αυτό με το call to action Ούτε που το είχα σκεφτεί… Ναστε καλά